ACTUEEL

'Balkenende-norm perkt flexibiliteit toezichthouder in'

De Balkenende-norm is een ‘raar soort gelanceerd’ begrip, vindt Heino van Essen, voorzitter van de raad van commissarissen van zorgverzekeraar Menzis. De norm is een soort inperking van de flexibiliteit van de toezichthouder.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Van Essen stelt in een interview met Skipr dat codes die de sector zelf opstelt de voorkeur genieten boven landelijke normen. Een landelijke norm beperkt de toezichthouder in het vaststellen van de beloning. De beloning moet wat hem betreft vastgesteld worden op basis van de inhoud en zwaarte van de functie. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met het veld waarin de organisatie opereert. Van Essen: “De beloningen in maatschappelijke ondernemingen moeten rijmen met de doelstelling. Er is een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een aantal jaar geleden was marktconformiteit het toverwoord. Alsof je met beloning moest concurreren met commerciële organisaties. Dat is simpelweg niet houdbaar.”

Topsalarissen

Begin augustus bleek dat zorgbestuurders veelal boven de Balkenende-norm verdienen. In reactie daarop pleit vakbond ABVAKABO FNV voor een wettelijke grens voor topsalarissen in de zorg. In de zogenoemde ‘topsalariswet’ is echter vastgelegd dat zorgbestuurders zijn vrijgesteld van de Balkenende-norm.

Lees het volledige interview met Heino van Essen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top