ACTUEEL

Medischegegevens.nl geeft patiënt inzage in dossier

De website Medischegegevens.nl is gelanceerd na een succesvolle pilot van een jaar in het Medisch Centrum Haaglanden. De website geeft patiënten altijd en overal online toegang tot hun eigen medische gegevens. Gegevens van meerdere zorgaanbieders zijn zo op één plek beschikbaar.

Inzien medische informatie

Via een beveiligde verbinding met een sms-code kunnen patiënten hun eigen brieven, verslagen, medicatie, labuitslagen en röntgenbeelden inzien. De patiënt bepaalt zelf wie er toegang krijgt tot zijn medische informatie. Daarnaast kan de patiënt in een aparte omgeving commentaar en documenten toevoegen. Vrijwel alle geaccordeerde informatie is direct en near real time beschikbaar. Artsen hoeven geen extra inspanning te leveren om de data ter beschikking te stellen aan de patiënt; dit geschiedt automatisch.

Zelfredzaamheid

Volgens de oprichters van de website Medischegegevens.nl blijkt uit een onderzoek onder patiënten die toegang hebben tot hun medische gegevens via de website, dat zij een sterke behoefte hebben aan zelfredzaamheid. Patiënten loggen gemiddeld eens per week in. Daarnaast vindt 98 procent van de ondervraagden het belangrijk om de inhoud van zijn dossier te kennen en 97 procent vindt inzage van belang om na te kunnen lezen wat er is besproken met een arts. Uit het onderzoek blijkt dat de patiënt goed in staat is om de medische gegevens te interpreteren. Er worden alleen relevante, geaccordeerde data getoond. Inzicht in de eigen medische gegevens geeft de patiënt vertrouwen en bevordert zelfmanagement, zou blijken uit het onderzoek. Patiënten zijn beter geïnformeerd waardoor het gesprek met de arts verbetert en het behandeleffect tegen lagere kosten vergroot. Daarnaast worden er minder fouten gemaakt en maken patiënten minder aanspraak op de zorg, aldus de oprichters.

Digitaal tijdperk

Alexander de Vries, chirurg en medeoprichter van Medischegegevens.nl: “Patiënten hebben alleen een mobiele telefoon en een internetaansluiting nodig. Overal en op elk moment van de dag hebben patiënten de beschikking over hun medische gegevens. Om samen met de huisarts de gegevens te bekijken,  maar ook om de gegevens te bespreken met een andere arts. Of om thuis de foto’s te laten zien aan familie of vrienden. Ook mensen die veel reizen kunnen in het buitenland gemakkelijk bij hun medische gegevens. Dit past in een tijd waarin mensen steeds meer zaken online regelen. Nu kunnen patiënten ook zelf hun medische gegevens digitaal bekijken.”

Oprichting Medischegegevens.nl

Medischegegevens.nl is opgericht door Alexander de Vries en medicus/ondernemer Geert Kampschöer. Zij zijn in 2006 gestart met de ontwikkeling van Medischegegevens.nl. Na vier jaar ontwikkeling in samenwerking met een IT-partner is de pilot in het MC Haaglanden in juni 2009 opgestart. Daaropvolgend is de organisatie ingericht om de markt op te gaan met deze dienst.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

LESSIEGarner29

30 augustus 2011

Don't you understand that this is correct time to get the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a>, which would make your dreams come true.

Top