ACTUEEL

Twee spermabanken gaan mee in eis neonazi

De neonazi Patrick de Bruin heeft de afgelopen maanden bij verschillende klinieken zijn sperma aangeboden, omdat hij een sterk blank ras wil stichten. Hij probeerde bij vier spermabanken zijn zaad aan te bieden en eiste daarbij dat zijn zaad alleen aan blanke stellen mocht worden gegeven. Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem en behandelcentrum Sint Geertgen in Elsendorp gingen akkoord met zijn eis. Dat bleek maandag uit onderzoek van de nieuwe actualiteitenrubriek Uitgesproken VARA en onderzoekscollectief Kafka.

Nul op rekest

Hij ging  ook naar het AMC in Amsterdam en het UMC Utrecht maar deze gingen niet akkoord met zijn eis dat zijn zaad alleen aan blanken ter beschikking mocht komen. Bij het AMC werd hij weggestuurd, bij het UMC is hij maar één keer geweest en daarna niet meer. HetRijnstate ziekenhuis heeft inmiddels het sperma van De Bruin vernietigd.

‘Arisch zaad’

De Bruin wil zijn 'Arische zaad' doneren om zo tegenwicht te bieden aan het hoge geboortecijfer onder moslims. De Bruin wil dat er zo veel mogelijk Arische kinderen op de wereld komen, schrijft hij op de site van het rechts-extremistische Stormfront. Hij verwees daarbij naar het Lebensbornproject van nazi-Duitsland. Doel was om zo veel mogelijk Arische kinderen op de wereld te zetten.

Voorwaarden stellen

Directeur-gynaecoloog Henk Ruis van behandelcentrum Geertgen stelt dat ongeveer de helft van de spermadonoren van het centrum voorwaarden stelt aan de ontvangers. Als de voorwaarden zinnig zijn, stemt de kliniek wegens het zelfbeschikkingsrecht in met die eisen.

Criteria donoren

Pim Janssen van de Nederlands-Belgische Vereniging voor Kunstmatige Inseminatie en ook hoofd van de spermabank van het Rijnstate ziekenhuis zei in de uitzending “dat dit niet de bedoeling was geweest”. Hij pleitte voor verscherping van de richtlijnen. Ook Sjoerd Repping van het AMC riep op tot een discussie over de criteria voor het toelaten van spermadonoren bij spermabanken. (ANP)

Bekijk de reportage van Uitgesproken VARA

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top