ACTUEEL

NMa-eis vertraagt samenwerking Friese ziekenhuizen

Zorggroep Noorderbreedte (Medisch Centrum Leeuwarden) en ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen moeten een vergunning aanvragen voor het beoogde formele samenwerkingsverband. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) besloten, meldt De Tjongerschans op zijn website.

Toegestaan concentratie

De NMa beslist vervolgens na het onderzoek in de vergunningsfase of de concentratie is toegestaan. Volgens de ziekenhuizen komt het samenwerkingsverband door de verplichte vergunningaanvraag later van de grond. De vrees van de NMa dat patiënten mogelijk worden beperkt in hun keuzemogelijkheden, delen zij niet.

Zorgkwaliteit garanderen

De ziekenhuizen willen door de samenwerking aan de Friese patiënten op de beide locaties garanderen dat de zorgkwaliteit optimaal is op de langere termijn. Verandering van het aanbod of de toegankelijkheid van zorg zijn voor MCL en Tjongerschans niet aan de orde, zo meldt De Tjongerschans op zijn website. Door de samenwerking, met name op het gebied van ondersteunende diensten verwachten de ziekenhuizen slagvaardiger en vooral (kosten-)efficiënter te kunnen optreden. De NMa noemt deze redenen echter niet in het rapport dat ten grondslag ligt aan het besluit.

Geen overlap

De Tjongerschans en MCL houden door de voorgestelde concernvorming hun eigen identiteit en hun eigen karakter. De activiteiten van beide ziekenhuizen overlappen elkaar geografisch gezien nauwelijks. In het 'grensgebied' tussen Leeuwarden en Heerenveen kunnen patiënten kiezen voor andere aanbieders; de ziekenhuizen in Sneek en Drachten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

uASXUfXOjhuTKPWp

28 december 2011

IMHO you've got the right asnewr!

Top