ACTUEEL

Ivf-kliniek heeft embryo’s in de aanbieding

Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp, een zelfstandige behandelkliniek voor reageerbuisbevruchting, heeft zo’n veertig menselijke embryo's in de aanbieding. Ze zijn onmiddellijk beschikbaar voor donatie, schrijft De Telegraaf.

Wensparen

Gynaecoloog M.J. Crooij zegt in de krant dat in oktober al de eerste gesprekken worden gevoerd met wensparen die met behulp van embryo's een kind hopen te krijgen. Dit zijn mensen die vaak al jaren zonder resultaat hebben geprobeerd via kunstmatige bevruchting zwanger te raken.

Ingevroren overgebleven embryo's

De ‘aanbieding’ betekent dat voor tientallen stellen een vaak langdurig onvervulde kinderwens alsnog in vervulling kan gaan. Jaarlijks gaan zo'n 1500 embryo's de vriezer in, omdat ze niet meer nodig zijn om een gezin compleet te maken, schrijft De Telegraaf. De ivf-aanvragers dienen na vijf jaar te beslissen wat er met de ingevroren embryo's moet gebeuren. De opties zijn ze beschikbaar stellen aan de wetenschap, ontdooien wat gelijkstaat aan vernietigen, of afstaan aan onbekende wensouders.

Ethische handleiding

Het gebeurt volgens gynaecoloog Rien Crooij steeds vaker dat er ongebruikte of restembryo's overblijven. Het Medisch Centrum Kinderwens heeft een uitgebreide handleiding voor embryodonatie geschreven. Deze maakt zij dinsdagavond bekend in het EO-tv-programma 'Uitgesproken!' In de handleiding is gedetailleerd vastgelegd hoe deze vorm van donatie van beginnend leven volgens de hoogste ethische kwaliteitsnormen moet plaatsvinden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top