ACTUEEL

Rotterdam wil namen gedupeerden AWBZ

Rotterdam wil een lijst van personen die sinds begin dit jaar geen beroep meer kunnen doen op de veranderde Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De gemeente kan deze mensen nu niet helpen, omdat onduidelijk is wie met de wetswijziging te maken heeft.

Privacywetgeving

Dit schrijft wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) in een brief aan staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid), zo meldt een woordvoerder woensdag. Bussemaker heeft tot nog toe afgezien van het verstrekken van gegevens aan de gemeente vanwege de privacywetgeving. Kriens vindt dat de staatssecretaris daar dan maar toestemming voor moet vragen aan de betrokken personen. “Waarschijnlijk heeft 99 procent daar absoluut geen moeite mee”, aldus de zegsman.

Bezuinigingen

Door bezuinigingen is de wet gewijzigd. Het kabinet hoopt hiermee 800 miljoen euro te besparen. De AWBZ is alleen nog geldig voor mensen die zich echt niet zelf kunnen redden. Dementerende ouderen bijvoorbeeld krijgen uit de AWBZ niet langer een vergoeding voor de boodschappendienst.

Tussen wal en schip

“Zo'n oudere kan in de gemeente door vrijwilligers of welzijnsorganisaties worden geholpen. Maar dan moeten we wel weten om wie het gaat, anders kunnen we niets. Veel mensen dreigen tussen wal en schip te raken”, aldus de Rotterdamse zegsman.

Tweede Kamer

Kriens schat dat tweeduizend mensen in Rotterdam hun volledige aanspraak op de AWBZ verliezen. Circa vijfduizend Rotterdammers verliezen hun aanspraak gedeeltelijk. Kriens en Bussemaker bespreken de zaak woensdagmiddag. In de Tweede Kamer staat donderdag een algemeen overleg over het onderwerp op de agenda. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top