Finance

Leijten hekelt plan Klink ‘eigen bijdrage ggz’

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt de plannen van  demissionair minister Klink van Volksgezondheid 2011 om patiënten vanaf 2011 toch een eigen bijdrage te laten betalen voor zogenoemde tweedelijns ggz-zorg “te gek om los te lopen”.

Besluit Tweede Kamer

“In juni heeft de Kamer onder zware druk besloten dat Klink deze bijdrage niet mocht invoeren en nu legt hij het plan toch weer op tafel”, aldus SP Tweede Kamerlid Renske Leijten. “Het is onverantwoord om mensen met psychische problemen en vaak een laag inkomen te laten betalen, omdat ze opgenomen of behandeld moeten worden. We laten mensen toch ook niet betalen als ze naar het ziekenhuis moeten? Ze gaan echt niet voor de lol naar de geestelijke gezondheidszorg.”

Invoering eigen bijdragen

Klink handelt deels tegen de wens van het parlement. In juli zette de Kamer een streep door de geplande invoering van eigen bijdragen voor paramedische zorg en de tweedelijns ggz-zorg. Het afgeblazen voorstel was volgens Klink noodzakelijk om een extra bezuiniging van 1,4 miljard op gezondheidszorg te kunnen realiseren.

Bezuinigen op andere manier

Nu komt de demissionaire minister volgens Leijten terug op dit voorstel. Leijten: “Als de minister het geld niet bij elkaar krijgt zoals de Tweede Kamer hem heeft gevraagd, dan zoekt hij dit geld maar op een andere manier. Pak de salarissen van de topbestuurders aan en beperk de inkomens van de vrij gevestigde specialisten. Of kom met maatregelen tegen de bureaucratie, daar valt genoeg geld te halen. Handen af van de ggz.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

8 september 2010

Het feit dat hier geen enkele ggz-cliëntenreactie staat, is indicatief; zij hebben wel wat anders aan het hoofd dan zich te verweren tegen onrechtvaardige maatregelen, áls ze er al iets over vernemen of begrijpen waar het over gaat. Ook het feit dat naar schatting slechts 10% van de mensen met een psychische of psychiatrische aandoening lid is van een belangenbehartigingsorganisatie, maakt deze groep tot een geweldig makkelijk slachtoffer. Nóg vreemder is dat er in de somatiek mensen doodgeknuffeld worden zodra ze door eigen toedoen mankementen krijgen. Maar geestelijk lijden, ach...

Harrie

14 september 2010

Wat hebben die mensen zoals Klink en consorte toch makkelijk praten en handelen over anderen.

We hebben dus nog genoeg, teveel rijkenof domme mensen in Nederland anders werd er toch meer op de SP gestemd. Die partij wil het geld halen waar het gebleven is zoals bij de banken en andere zakkenvullers die zonder een blos op het gezicht te krijgen zich vele miljoenen al geregeld hebben in eigen regelingen waar men zogenaamd niet meer aan kan tornen zoals pensioenen en dergelijken tot ver over hun 100 jarige leeftijd.

En waarvan geregeld, juist van die vele paar euro`s wat ze onder meer stelen van de eigen bijdrage van en voor psychische patiënten. Wat een helden!!!

Top