ACTUEEL

ZN: onderzoek acceptatieplicht volstrekt overbodig

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is van mening dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) te formeel kijkt naar de acceptatieplicht van zorgverzekeraars. De NZa doet nader onderzoek naar het verzaken van de acceptatieplicht bij mensen met een betalingsachterstand. Volstrekt overbodig, oordeelt ZN.

Acceptatieplicht

De NZa wekt volgens ZN de indruk dat enkele zorgverzekeraars het ‘niet zo nauw nemen’ met hun acceptatieplicht bij verzekerden met een betalingsachterstand. ZN constateert echter dat zorgverzekeraars handelen en hebben gehandeld ‘conform de bedoeling van de wetgever’.

Verantwoorde voorlichting

De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met het wetsontwerp om de acceptatieplicht, voor verzekerden die al een verzekering hebben, af te schaffen. Zorgverzekeraars ontmoedigen dan ook dubbele verzekeringen voor verzekerden met een premieachterstand. ZN: “Alleen wanneer de cliënt bewust kiest voor een dubbele verzekering en ook de implicaties daarvan beseft, gaat de nieuwe verzekeraar tot inschrijving over. Er is dus geen sprake van inbreuk op de acceptatieplicht, maar van een verantwoorde voorlichting van de verzekerde.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top