Finance

UMC’s boeren financieel achteruit

De omzet van de Universitair Medische Centra in Nederland is in 2009 afgenomen. In combinatie met stijgende kosten heeft dit geleid tot een daling van het bedrijfsresultaat van  17 procent. Dit constateert bedrijfs- en marktonderzoeksbureau AME Research.

Bedrijfsresultaat

Het gemiddelde bedrijfsresultaat over 2009 komt door de dalende omzet en stijgende kosten uit op 1,8 procent van de omzet. Het Erasmus MC in Rotterdam presteert volgens AME Research financieel het beste, het UMC St. Radboud is hekkensluiter in het rijtje van de acht UMC’s.

Geleend kapitaal

De kostenstijging zit hem volgens AME ondermeer in de groeiende kosten voor geleend kapitaal. De UMC’s hebben in 2009 voor 2,6 miljard euro aan langlopende leningen uitstaan. Dat is ruim 45 procent van hun balanstotaal. Nadat de totale som van de langlopende schulden in 2007 en 2008 terugliep, is dit bedrag in 2009 met 14 procent toegenomen met  in totaal met 327 miljoen euro. Deze groei  hangt samen met de stijgende rente. Marktwerking in de zorg en de kredietcrisis zorgen ervoor dat de banken hogere risico-opslagen berekenen. Gemiddeld betaalden de UMC’s in 2009 ruim vijf procent rente over leningen. Dit is twee procent meer dan de rente op staatsleningen.

Investeren in ICT

Daarnaast zien de UMC’s zich genoopt om flink te investeren in het moderniseren en beveiligen van hun ICT-systemen. In totaal hebben de UMC’s  voor circa 250 miljoen euro aan ICT uitgeven. AME Research constateert tevens dat de UMC’s macro-economisch gezien meer geld uitgeven dan ze genereren. Volgens AME Research is er een besparing van 5,3 procent op de totale bedrijfskosten nodig willen de UMC’s gaan bijdragen aan vergroting van de materiële welvaart.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Geert

9 september 2010

marktwerking en kredietcrisis?

Misschien bouwregime?

tjark reininga

10 september 2010

curieus dat wat wellicht een begin is van het succesvol terugdringen van het beroep op zorg, gespecialiseerde zorg in dit verband, nu ineens "achteruitboeren" heet. ook de UMC's moeten er wellicht aan wennen dat de bomen niet tot in de hemel groeien.

Top