ACTUEEL

CPB: Kwaliteit zorg niet beter door marktwerking

Concurrentie tussen ziekenhuizen zorgt vooralsnog niet voor gezondere patiënten. Dat concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB). De uitkomsten van hun onderzoek zijn donderdag bekend gemaakt.

Procesverbetering en kostenreductie

Volgens Michiel Bijlsma, Pierre Koning, Victoria Shestalova en Ali Aouragh leidt de vrije marktwerking in de gezondheidszorg tot ‘snellere diagnosestellingen en een strakkere operatieplanning'. Op de kwaliteit van de zorg heeft het evenwel geen effect. De vier onderzoekers vermoeden dat ziekenhuizen bij het invoeren van concurrentie eerst zijn gaan kijken naar het terugbrengen van de kosten en het verbeteren van processen “die vaak makkelijker realiseerbaar zijn”.

Reactie Klink

Demissionair minister Ab Klink van VWS noemt het beeld dat de onderzoekers schetsen 'niet slecht'. Hij wijst erop dat snellere diagnoses en procedures de toegankelijkheid van de zorg ten goede komen. Klink heeft er altijd op gehamerd dat zorgverleners meer betaald zullen krijgen voor kwaliteit die ze leveren. Als dat verder wordt doorgevoerd, zal de marktwerking ook goed uitpakken voor de gezondheid van patiënten. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

9 september 2010

Wie Klink nog gelooft mag zich melden bij ? Wie definieert immers "kwaliteit"?

Anonym

10 september 2010

Snellere diagnosestellingen alleen al leiden tot meer kwaliteit...

Anonym

10 september 2010

Verbeterd marktwerking wel de veiligheid? Zorgt marktwerking voor lagere kosten? Zorgt marktwerking voor meer innovatie?

Zorgt marktwerking voor meer tevreden klanten en personeel?

Laat Klink daar maar antwoordt op geven of doe maar een anoniem ( anders wil niemand praten) onderzoek bij personeel uit die instellingen waar "marktwerking" gepredikt wordt.

De resultaten zullen onthutsend zijn!!

Top