ACTUEEL

NRG herstart reactor Petten

Exploitant Nucleair Research & consultancy Group (NRG) wil donderdag de nucleaire onderzoeksreactor in Petten na een maandenlange reparatiestop opstarten. Volgens een woordvoerster zijn de reparaties met succes uitgevoerd en heeft de overheid de noodzakelijke vergunningen voor de opstart afgegeven.

Reactor uit de roulatie

NRG nam de reactor half februari uit de roulatie wegens een zeer complexe, maar noodzakelijke reparatie van het koelsysteem. Daarin waren luchtbelletjes aangetroffen. Als gevolg daarvan lag de reactor van augustus 2008 tot begin februari 2009 ook al stil. Nadat afdichtingen en een detectiesysteem waren aangebracht, kon NRG de reactor op 12 februari vorig jaar weer opstarten. Het ministerie van VROM gaf hiervoor een tijdelijke vergunning af. Die verplichtte NRG ertoe uiterlijk 1 maart 2010 de definitieve reparatie van het koelsysteem ter hand te nemen.

Reparatie

De luchtbellen werden ontdekt in koelwaterleidingen in de betonnen constructie van de reactor. De reparatie aan de leidingen heeft maanden in beslag genomen. De kernreactor in Petten tekent voor een belangrijk deel van de wereldproductie van medische isotopen, die worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top