Finance

Vakbond: Rek is eruit bij werknemers in VVT-sector

Ruim 40 procent overweegt uit zorg te stappen als de arbeidsvoorwaarden in de verpleging, verzorging en thuiszorg achteruit gaan. Dit blijkt uit een online poll van Abvakabo FNV waaraan 674 mensen meededen.

Uitkomsten poll

Als de cao voor werknemers in verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) verslechtert, heeft 41 procent het voornemen ander werk te zoeken. Zo’n 43 procent blijft wel in de zorg werken, maar zal anderen afraden hetzelfde te doen. En 15 procent zegt gewoon te blijven werken in de zorg.

Cao-onderhandelingen

Abvakabo FNV hield de poll vooruitlopend op de nieuwe cao-onderhandelingen die op 14 september worden hervat. De partijen gaan opnieuw om tafel om de aanpassing van het huidige leeftijdsurensysteem, één van de belangrijkste knelpunten, te bespreken. Begin juni braken de vakbonden de cao-besprekingen af en brachten een ultimatum uit. Zij wezen vervolgens het bofd van de werkgevers af en kondigden acties aan. Na informeel overleg bleken dat er toch voldoende aanknopingspunten te zijn om het overleg te hervatten.

'Rek is eruit'

Hoewel zo’n poll “niet helemaal representatief” is, noemt Abvakabo FNV de uitkomst toch een verontrustend signaal. “Deze uitkomst hadden we niet verwacht,” zegt cao-onderhandelaar Wim van der Hoorn van de vakbond. “Het geeft toch aan dat de rek eruit is bij de werknemers. Om leegloop te voorkomen, moeten er gewoon goede afspraken gemaakt worden”. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top