ACTUEEL

Inzet Indiaas personeel drukt zwaar op chirurgen

De inzet van personeel uit India belast chirurgen zwaar. De buitenlandse OK-assistenten hebben “heel veel begeleiding” en extra opleiding nodig. Dit schrijft het NRC op basis van reacties van verschillende ziekenhuizen die personeel uit India hebben ingezet om het tekort aan OK-assistenten op te vangen.

'Chirurgen bereiken hun tax'

“De chirurgen en hun personeel in operatiekamers beginnen hun tax te bereiken” volgens het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Ook andere ziekenhuizen ondervinden soortgelijke problemen. Het duurt een stuk langer dan gedacht voor de Indiërs goed functioneren, bevestigt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Inwerken duurt vijf in plaats van drie maanden, laat het medisch centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) in Amsterdam weten in het NRC.

Taal en cultuur

Vooral culturele verschillen en taal vormen echter een probleem. Indiase OK-medewerkers stellen zich bijvoorbeeld terughoudender op. Ook moeten zij moeten gewezen worden op naleving van de Nederlandse hygiëneregels. En ondanks cursussen blijft de communicatie in de operatiekamer lastig. Het UMCG heeft vorige maand alle Indiërs opnieuw naar een intensieve taalles gestuurd.

Indiase OK-assistenten

In het AMC werken nu zestien Indiase OK-assistenten. Deze maand komen hier acht nieuwe bij. Het UMCG heeft er veertien, het VUmc tien en het Flevoziekenhuis in Almere heeft er zes. Bij Tergooiziekenhuizen in Hilversum traden vorige week acht Indiase OK-assistenten in dienst, weet het NRC.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

5 oktober 2010

Zou er niet méér aandacht aan de herintredende nederlandse ok assistenten besteed kunnen worden ipv buitenlandse mensen aan te trekken. Elk kabinet wenst meer vrouwen aan het werk, maar ondanks de tekorten op de ok, wordt deze groep zeer gemotiveerde vrouwen( die al kinderen hebben, dus niet meer zwanger worden) overgeslagen.

Ook kosten technisch begrijp ik het niet.

Dit kan echt beter! Als er maar bereidheid is om een gedegen inwerk programma te ontwikkelen. Tenslotte hebben we allemaal het diploma gehaald én we spreken nederlands. Sterkte!

Top