ACTUEEL

Kankerpreventie lijdt onder recessie

Economische neergang heeft schadelijke gevolgen voor kankerpreventie. Overheden verminderen hun budget voor voorlichting en mensen maken minder gezonde keuzes tijdens de magere jaren. Dat stellen experts van de Europese Kanker Organisatie (ECCO) in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Cancer.

Toename doden door kanker

Het aantal doden door kanker is de afgelopen jaren in Europa teruggelopen. Wel is sprake van een toename van het aantal patiënten met 20 procent tot 2,5 miljoen in 2008 ten opzichte van 2002. Daarom zijn voorlichting en een gezonde levensstijl van groot belang, aldus de onderzoekers.

Onderzoek en preventie

De wetenschappers van onder meer de Spaanse Universiteit van Valencia, stellen dat overheden en liefdadigheidsinstellingen tijdens een recessie minder uitgeven aan onderzoek en preventie van de ziekte. Tevens gaan mensen zonder werk tijdens een recessie meer alcohol gebruiken, wat een risicofactor is voor het krijgen van kanker.

Financiële of lichamelijke gezondheid

Daarnaast kiezen bedrijven in slecht weer soms voor financiële gezondheid boven de gezondheid van hun medewerkers. Uit eerder onderzoek bleek al dat vaak bespaard wordt op de kosten voor veiligheid om bankroet te voorkomen. De onderzoekers denken dat het goed is om alcohol en sigaretten zwaarder te belasten, bedrijven te belonen voor een gezond beleid en mensen te stimuleren, desnoods financieel, om te stoppen met roken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top