ACTUEEL

Tergooi schrapt 'zonder gedwongen ontslagen'

Het noodlijdende Tergooiziekenhuizen schrapt nog dit jaar 258 banen, waarbij zo’n 400 medewerkers getroffen worden. Daarbij zullen geen gedwongen ontslagen vallen, is besloten in overleg tussen het ziekenhuis en de vakbonden.

Onrust bij personeel

Er ontstond grote onrust bij het personeel nadat het ziekenhuis de plannen bekend had gemaakt. Abvakabo FNV is blij dat nu in elk geval duidelijk is dat er geen gedwongen ontslagen vallen. De maatregelen van het ziekenhuis hebben ingrijpende gevolgen voor betrokken personeel: functies komen te vervallen, tijdelijke contracten zullen niet worden verlengd, er zal boventalligheid ontstaan en er zullen medewerkers herplaatst moeten worden.

Verlies van 7 miljoen per jaar

Verzet tegen de plannen van interim-topman Leo Schoots heeft geen zin, zegt bestuurder Fred Seifert van Abvakabo FNV in De Gooi- en Eemlander. “Niet met een verlies van zeven miljoen euro dit jaar. Het is slikken of stikken.” Al sinds enkele jaren draaien de Tergooiziekenhuizen verlies. Een van de oorzaken is het stagnerend fusietraject tussen de twee eerder samengegane locaties in Hilversum en Laren/Blaricum. Seifert: “Het was helaas te verwachten dat de fusie tot een dergelijke crisis zou lijden, maar het is extra zuur voor de werknemers die hier de dupe van worden.

Dit jaar inkrimpen

Volgens eigen onderzoek van Tergooiziekenhuizen is er momenteel 258 fte (zo’n 400 medewerkers) teveel personeel aan het werk. Volgens het plan van aanpak zal de totale formatie nog dit jaar ingekrompen worden om de instelling financieel op het rechte pad te krijgen.

Stand van zaken

Het ziekenhuis zal de bonden de komende maanden gerelmatig informeren over de stand van zaken van de boventalligheid en de maatregelen. Abvakabo FNV organiseert de komende weken ledenbijeenkomsten om leden te informeren en ondersteuning te bieden.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Bemelmans

15 september 2010

Nu is het wachten of de Hilversumse politieke partijen het boetekleed aantrekken. Zij zijn immers medeschuldig aan deze ramp voor de lokale werkgelegenheid en economie. Toen zij het destijds zo nodig vonden fel van leer te trekken tegen de onvermijdelijke fusieplannen hebben ze bewust of onbewust meegewerkt aan de imagoschade van de Tergooiziekenhuizen. Deze imagoschade en het daarbij horende weglopen van duizenden patienten is één van de redenen waarom de zaken er nu zo beroerd voorstaan.

Anonym

16 september 2010

Hoezo heeft de politiek meegewerkt aan de imagoschade. De schuldigen zitten (en zaten) vooral in het bestuur van de ziekenhuizen. Manager van het Jaar, vrolijk afscheid nemen met een zak geld mee, maar wel een volstrekt failliete boel achterlaten met 7 miljoen schuld! Terwijl de RvB en RvT het kennelijk hebben laten gebeuren... Leg nu niet de schuld buiten de deur. Het gaat om incapabele managers

Anonym

21 september 2010

Weet iemand waar ik de inzage van het onderzoek kan vinden?

kennelijk worden leerlingen ook meegerekend als volwaardig Fte, dat slaat nergens op.

Daarbij is er in het geval van mijn afdeling in september nog iemand aangenomen en moeten er nu 2 mensen weg!! rarara !

hele gekke situatie, een ieder die niet naar cijfers kijkt maar naar de reële werking van een ziekenhuis kan bedenken dat dit soort acties het ziekenhuis echt niet redt

Top