ACTUEEL

Goedkope mobiel wordt levensreddende microscoop

Bloed onderzoeken op hiv, malaria en andere infecties met behulp van een simpel mobieltje met ingebouwde camera is binnenkort waarschijnlijk op grote schaal mogelijk. Een onderzoeksgroep van de Universiteit van Californië deed deze vinding. Het aangepaste apparaat kan voor nog geen tien Amerikaanse dollar worden gemaakt, meldt Trouw.

Goedkoop alternatief

Deze vinding betekent dat overal voor weinig geld water op vervuiling kan worden getest en bloed op de aanwezigheid van ziekteverwekkers kan worden onderzocht.

Gesloopte beveiligingscamera

Professor Aydogan Ozcan ontdekte al prutsend aan een gesloopte beveiligingscamera dat de beeldsensor daarvan schaduwen oppikte van minuscuul kleine deeltjes die werden beschenen met een tl-lamp. De schaduwen bleken heel specifiek te zijn voor de verschillende deeltjes. Dat bracht hem op de gedachte dat bijvoorbeeld ook de ziekteverwekkers in menselijk bloed of vervuild water aan hun vorm, en dus hun schaduw, zijn te herkennen. Dit bleek inderdaad zo te zijn, schrijft Trouw.

Lensloos diagnose-apparaat

Wanneer bloed wordt beschenen met een eenvoudig ledlampje en het weerkaatste licht op een beeldsensor van een camera van een mobiele telefoon te laten valt, is vast te stellen of bepaalde stoffen in het bloed voorkomen. Een deel van bloed- en wateronderzoek dat tot heden met microscopen met dure lenzen wordt uitgevoerd, kan worden verricht met behulp van een vrij eenvoudig mobieltje en een apparaatje dat Ozcan daarvoor speciaal heeft ontwikkeld. Dit heet de Lucas: een lensloos diagnose-apparaat.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top