ACTUEEL

V&VN: Zorgtekort een van grootste problemen

Het tekort aan zorgpersoneel wordt een van de grootste maatschappelijke problemen van Nederland. Dat zegt woordvoerder Monique Roedoe van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V & VN) naar aanleiding van de presentatie van een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over personeelstekort in de zorg.

Stijging iets minder

Volgens de onderzoekers van het SCP zullen de tekorten iets minder groot zijn dan eerder voorspeld, goed nieuws eigenlijk. De vraag naar personeel zal 'slechts' met 1,2 procent stijgen in plaats van 1,8. Roedoe: “Er zijn in het verleden al veel rapporten geschreven over het onderwerp, en de teneur was altijd dezelfde: Er zijn honderdduizenden mensen extra nodig in de zorg. In de Randstad zijn de structurele tekorten al merkbaar. Eén op de vijf mensen van de beroepsbevolking zal in de zorg moeten gaan werken. Ook al kloppen de conclusies van het SCP en zal er iets minder personeel nodig zijn, dan ligt er nog steeds een enorm groot probleem, want waar haal je die mensen vandaan.''

Arbeidsmarkt zorg

-Hoezo, er is toch grote werkloosheid?
“Jawel, maar niet iedereen wil en kan in de zorg werken. Niet iedereen wil met mensen werken. Je hebt ook te maken met zaken als imago van de zorg en salaris. Vooral bij verpleeghuizen en de sector van de thuiszorg worden de grootste tekorten verwacht.”

Zorgproblemen

Heeft de politiek voldoende aandacht voor de problemen?
“Sinds een aantal jaar wel. In de verkiezingsprogramma's was er veel aandacht voor de zorgproblemen. Je moet natuurlijk maar afwachten wat er uiteindelijk over in het regeerakkoord verschijnt.”

Stijgende prijzen

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft eerder gezegd dat het zorgstelsel zal vastlopen, alleen al vanwege het personeelstekort
“Dat is ook zo, want als je die mensen al vindt, zullen hun salarissen gaan stijgen. Dat is een wet van de markt: Bij schaarste stijgen de prijzen.”

Geen pasklare oplossing

Wat is de oplossing?
“Er is geen pasklare oplossing. Alle partijen moeten hun steentje bijdragen. En dan nog: het SCP concludeert dat ook. Het is niet zeker of er genoeg gegadigden zijn om het tekort aan personeel op te vangen. Wij als beroepsvereniging zetten ons in om het vak van verpleegkundige en verzorgende interessanter te maken, meer inhoud te geven. We geven cursussen, we ontwikkelen modellen die verzorgenden meer zeggenschap geven in hun werk. Leidinggevenden moeten leren medewerkers te inspireren. Het vak moet aantrekkelijker worden. Andere partijen zijn bijvoorbeeld bezig technische hulpmiddelen te ontwikkelen waardoor minder handen aan het bed nodig zijn. Er moet veel gebeuren op vele fronten.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top