Finance

Hilverzorg moet onterechte rekeningen terugbetalen

Onder druk van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet Hilverzorg de bewoners van de zeven verpleeg- en verzorgingshuizen onterechte rekeningen terugbetalen. Hilverzorg liet hen betalen voor zorg die al wordt vergoed via de verzekering. Dat schrijft De Gooi- en Eemlander.

Dubbele declaraties

In het ergste geval moet de instelling alle ongeveer duizend bewoners schadeloos stellen. In oktober berekent Hilverzorg wat er per bewoner moet worden verrekend. Hilverzorg wijt de dubbele declaraties aan de richtlijnen die volgens de instelling pas in juli duidelijk waren.

Fabel

Volgens de NZa houden instellingen ten onrechte de 'fabel' in leven dat ze er met de nieuwe vorm van financiering, gebaseerd op de zorg die voor hun cliënten nodig is, op achteruit gaan, schrijft De Gooi- en Eemlander. “Driekwart van de instellingen gaat er juist op vooruit”, zegt NZa-woordvoerster Natasja Wijnbeek in de krant. “Toch houden ze vol dat ze allerlei zaken in rekening moeten brengen, terwijl ze die al vergoed krijgen.”

Honderd meldingen

Instellingen hebben van de NZa tot 1 september de tijd gekregen om orde op zaken te stellen. De zorgautoriteit kreeg de afgelopen maanden landelijk zo'n honderd meldingen van dubbel declareren door zorginstellingen.

Oproep misstanden te melden

Instellingen die nog fout zitten, krijgen een boete. Wijnbeek roept mensen die nu nog ten onrechte moet betalen op zich bij de NZa te melden. “Desnoods via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) waarmee we samenwerken. Mensen zijn vaak bang dat degene die bij een instelling woont erop wordt afgerekend.''

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top