ACTUEEL

Blaauw creërt samenhang in cure met 'artsenpool'

Voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Noorderbreedte Wander Blaauw pleit voor een samenhangend medisch specialistisch netwerk in Friesland, maar eigenlijk overal in Nederland. “Een beetje poolen met artsen”, zegt hij. In een interview in Skipr magazine stelt Blaauw dat drie volledig identieke ziekenhuizen in Drachten, Heerenveen en Sneek namelijk niet te handhaven zijn.

Concentratie en specialisatie

Blaauw ziet het besef dat niet alle ziekenhuizen alle behandelingen moeten uitvoeren steeds meer verankerd raken in Nederland. De beweging komt vooral vanuit de overheid en de zorgverzekeraars; de ziekenhuizen doen langzaamaan een beetje mee. Samenhang en kwaliteit van zorg kan volgens Blaauw niet bereikt worden als bestuurders en medisch specialisten ‘in hun beton blijven zitten’.  “Daar moet je overheen stappen”, stelt hij.

Samenhang en kwaliteit

In het oktobernummer van Skipr magazine vertelt Blaauw: “Er zijn 300.000 Friezen in het noorden en 300.000 Friezen in het zuiden. Voor sommige verrichtingen heb je 600.000 patiënten nodig. Er moet daarom meer samenhang en kwaliteit in de regio komen.”

Meer dynamiek

Blaauw schetst een voorbeeld: “Als je besluit dat je in Sneek geen complexe ingrepen meer doet, dan kunnen de chirurgen daar alleen nog eenvoudige operaties uitvoeren. Voor complexe ingrepen kunnen zij gebruik maken van de IC in Leeuwarden.” Een dergelijke situatie is niet wenselijk, omdat dan het gevaar dreigt dat de beste specialisten zich concentreren op één locatie en de periferie te maken heeft met 'boerendokters'. Zo zwart-wit is de situatie niet, maar de beweging is wel in gang gezet. Het Medisch Centrum Leeuwarden werkt nauw samen met De Sionsberg in Dokkum. Specialisten hebben weliswaar hun hoofdwerkplek in hun eigen ziekenhuis, maar zijn ook beschikbaar voor dagbehandelingen in het andere ziekenhuis. “Door meer samenhang te creëren ontstaat meer dynamiek”, aldus Blaauw.

Skipr magazine

Lees het volledige interview met Wander Blaauw in het oktobernummer van Skipr magazine. Het nieuwe magazine valt op vrijdag 17 september op uw deurmat. Heeft u nog geen abonnement? Meld u dan aan voor een abonnement.

Fotografie: Amke

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top