Finance

Medisch specialisten voeren landelijk actie

De medisch specialisten voeren op donderdag 7 oktober landelijk actie tegen de voorgestelde wetswijzigingen van demissionair minister Klink. Zij draaien donderdag 7 oktober een zondagsdienst. De Orde van Medisch Specialisten heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Spoedoperaties

Voor spoedgevallen wordt een uitzondering gemaakt. Ook spoedoperaties gaan gewoon door. De actievoerders zorgen dat er extra artsen paraat staan om bij onverwachte drukte bij te springen.

Relatie bestuur - specialist

Het kabinet en de Tweede Kamer willen dat ziekenhuisbesturen voortaan het geld voor behandelingen verdelen onder specialisten. Het gaat dan met name om de specialisten die 'vrijgevestigd' zijn, dat wil zeggen niet in dienst zijn van een ziekenhuis. Van de 17.000 specialisten in Nederland is ongeveer de helft vrijgevestigd.

Salaris specialisten

Artsen die goede kwaliteit leveren en weinig fouten maken, kunnen in het nieuwe systeem een hoger salaris krijgen. De politiek hoopt op die manier de kosten beter te kunnen beheersen. De laatste jaren blijken de specialisten steeds vele miljoenen meer te kosten dan verwacht.

Kwaliteit zorg onder druk

De artsen zijn furieus over het plan. Ze stellen dat directeuren van ziekenhuizen geen verstand van medische zaken hebben. Ze voorspellen dat de zorg door de maatregelen aan kwaliteit zal verliezen. Ook zullen er volgens hen weer wachtlijsten ontstaan, omdat specialisten in feite in loondienst komen en minder uren zullen maken.

Angst voor conflict

De specialisten hebben tot nu toe weinig steun gekregen voor hun protesten. Alleen de ziekenhuizen zijn het met de specialisten eens. Die zijn bang voor grote conflicten met de artsen bij de verdeling van de budgetten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top