ACTUEEL

‘Haal psychiatrische patiënten uit isolement’

Psychiatrische patiënten moeten vaker aan een normale baan en een normale opleiding worden geholpen. Daarvoor pleit bijzonder hoogleraar rehabilitatie en maatschappelijke participatie van mensen met ernstige psychische aandoeningen, Jaap van Weeghel. Hij houdt vrijdag zijn inaugurele rede aan de Universiteit van Tilburg.

Bijzonder hoogleraar Jaap van Weeghel

Van Weeghel is in het dagelijks leven verbonden aan de instelling voor psychiatrische zorg Parnassia Bavo Groep die de leerstoel mogelijk heeft gemaakt. Als de patiënten een zo normaal mogelijk leven leiden, zullen ze sneller herstellen, zegt de hoogleraar.

Isolement

Nederland telt 160.000 mensen met psychische aandoeningen zoals psychotische stoornissen, verslaving en combinaties daarvan. Van de groep heeft 12 procent een betaalde baan. Ongeveer de helft heeft zelfs geen structurele dagbesteding. Hun isolement komt volgens Van Weeghel niet alleen door hun ziekte, maar ook door belemmeringen in de maatschappij.

Bezuinigingen en gevolgen

De hoogleraar voorziet dat door bezuinigingen minder mensen kunnen worden opgenomen in de psychiatrie. Er dreigen volgens hem meer mensen in de maatschappij te belanden, die er tegelijkertijd nauwelijks deel van uit maken. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Zwanikken Leenders

16 september 2010

DE MAATSCHAPPIJ

Dat zijn WIJ,wat U maatschappij noemt is een sub-systeem van de totale maatschappij.

Top