ACTUEEL

NU’91: Onderbezetting in zorg 'pijnlijk duidelijk'

Op het online meldpunt van NU'91 zijn afgelopen zomer 1135 meldingen binnengekomen over onderbezetting in zorginstellingen. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie gemeld. Het meldpunt is woensdag gesloten.

Stijging meldingen ziekenhuizen

Volgens de woordvoerster wordt in de zomer de onderbezetting in de zorg 'pijnlijk duidelijk'. Het grootste gedeelte van de meldingen is, evenals vorig jaar, afkomstig van medewerkers van verpleeghuizen. Dit jaar steeg het aantal meldingen over ziekenhuizen flink ten opzichte van 2009. Volgens de woordvoerster komt dat omdat vorig jaar operatiekamers gesloten werden of dagbehandelingen niet doorgingen. Dit jaar moesten alle afdelingen openblijven, omdat de ziekenhuizen het geld hard nodig hebben, liet de woordvoerster weten.

Vervanging personeel

In de zomer valt wegens vakantie veel personeel in zorginstellingen weg. Vervangers, als die er al zijn, zijn vaak niet goed uitgerust voor de taak, aldus de woordvoerster.

Schrijnende situaties

Het online meldpunt, dat op 21 juli werd geopend, bracht veel schrijnende situaties aan het licht. Zo kwam er een melding binnen over een verpleeghuis waar bewoners pas om 12.00 uur uit hun bed werden gehaald. In een andere instelling werden bewoners juist al om half vier naar bed gebracht om de avonddienst te ontlasten, zei de zegsvrouw.

Betere bezetting

Ook vorig jaar kwamen er ruim duizend meldingen binnen vanuit zorginstellingen. NU'91 gaat de meldingen bundelen en stapt ermee naar de werkgevers om te praten over maatregelen die moeten leiden tot betere bezetting. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bejaard en Vogelvrij

21 september 2010

Nu91 kan leuk iedere zomer een meldpunt openen, ze zouden er beter aan doen de werkelijke achterliggende problematiek eens bloot te leggen.

Namelijk dat het gemeengoed is in de instellingszorg om verzorgend personeel, notabene vóór de zomervakantie, te laten vertrekken (deels vervangen door leerlingen en z.g. flexers). Verzorgend personeel dat in 1, 2 of zelfs 3 jaar zorgafhankelijke bewoners goed heeft leren kennen en verzorgen, ziet contracten niet verlengd en vliegt eruit omdat veelal chronisch mismanagende besturen en directies het AWBZ-zorggeld liever aan hobby's als groei, fusies, leuke projecten, PR, marketing, bonussen en ander eigengewin uitgeven. Te vaak zie je dat goede en gemotiveerde verzorgenden de zorg daardoor de rug toekeren en dat stagiaires voor wie geen begeleiding meer is een andere beroepsrichting kiezen.Ondertussen blijven hoge heren als mooi pratende bestuursvoorzitter Eelco Damen van Cordaan schaamteloos beweren dat ze er alles aan doen om personeel aan te trekken en te behouden (zie http://www.volkskrant.nl/economie/article1419226.ece/Vraag_naar_zorgpersoneel_groeit_minder_hard_dan_verwacht ). Alleen al bij Cordaan zijn dit voorjaar opnieuw vanwege bezuinigingen op personeel talrijke contracten van goed personeel niet verlengd. Waardoor het risico van z.g. "incidenten" en ongelukken alleen maar toeneemt. Maar dan is er natuurlijk wel weer geld voor externe onderzoeken... Om nog niet te spreken van de grote geldpot die er kennelijk is voor onder veel meer een nieuwe marketingmanager, allerlei nieuwe interimmanagers en -directeuren, dure reclamebureau's en advocatenkantoren, de nieuwe hoofdkantoorlocatie in Het Havengebouw aan het IJ en de zakken geld om hogere goden rustig te laten vertrekken.

Het alom bekende liedje, zoals gemeengoed is geworden in zorgland. De zorg (en dus het zorgpersoneel) vormt de sluitpost.Dáárover zou Nu91 eens in het geweer moeten komen om orde op zaken te stellen voor het als sloof behandelde zorgpersoneel, hun leden. Als bonus zouden ze een bedankje krijgen van de talloze cliënten/bewoners van zorginstellingen die de allereerst gedupeerden zijn van het huidige wanbeleid!

Top