ACTUEEL

'Waarheidsvinding gaat boven beroepsgeheim'

De rechtbank in Zwolle is in een strafzitting donderdag overgegaan tot het horen van medici van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De rechters achtten in dit geval de waarheidsvinding zwaarder wegen dan het medisch beroepsgeheim.

Ernstige mishandeling baby

In de zaak staat een 33-jarige moeder uit Slagharen terecht op verdenking van ernstige mishandeling van haar baby, door in 2008 in het ziekenhuis sondevoeding te verdunnen. Het ziekenhuis stelde met toestemming van de verdachte het medisch dossier van het kind beschikbaar aan justitie.

Het ziekenhuis deed in de zomer van 2008 een melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling nadat uit proeven bleek dat een flesje sondevoeding dat moeder Janna L. in handen had gekregen, ernstig verdund was. De in februari dat jaar geboren baby Lani bleek al maanden nauwelijks te groeien.

De rechters, de officier van justitie en de raadsvrouw van de verdachte wilden betrokken personeel uit het UMCG tijdens de zitting horen. De in de rechtszaal opgeroepen medici, waaronder de kinderarts die het bewuste flesje vond en liet testen, beriepen zich donderdag aanvankelijk op hun beroepsgeheim. “Als je het medisch dossier ter beschikking stelt en daaruit volgt een strafzaak, dan heeft de verdachte er recht op om vragen te stellen en geeft het geen pas om als ziekenhuis niet thuis te geven”, aldus de voorzitter van rechtbank. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top