ACTUEEL

IGZ: reiniging endoscopen voldoet niet altijd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept ziekenhuizen op blijvend aandacht te besteden aan de reiniging en ontsmetting van endoscopen. Dit naar aanleiding van een onderzoek bij 22 ziekenhuizen. Twintig van de onderzochte klinieken bleken de richtlijnen niet altijd nauwgezet te volgen.

Representativiteit resultaten

Volgens de inspectie zijn de resultaten niet representatief voor alle Nederlandse ziekenhuizen en zeggen zij alleen iets over de onderzochte instellingen. Volgend jaar wil de IGZ een steekproef houden waarbij ziekenhuizen onaangekondigd inspecteurs op bezoek krijgen.

Endoscopen zijn medische instrumenten die gebruikt worden om lichaamsholtes te onderzoeken. Het is belangrijk dat die apparatuur goed wordt gereinigd, omdat patiënten anders besmet kunnen raken met een bacterie of virus afkomstig van een eerdere patiënt. Bovendien kunnen artsen door verontreinigde endoscopen verkeerde diagnoses stellen.

Maatregelen

De IGZ heeft al tijdens het onderzoek maatregelen getroffen tegen de twintig ziekenhuizen die de regels aan hun laars lapten. Zij moeten een plan van aanpak indienen om de situatie te verbeteren. Daarna is bij twaalf ziekenhuizen gecontroleerd of zij daadwerkelijk binnen de gestelde termijn maatregelen hadden getroffen. Dat bleek in alle gevallen zo te zijn. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

DJNNVZoqJOzWQa

2 april 2013

I think La holandesa PK gana el Premio InterSystems Breakthrough Application por su apcilacif3n mf3vil para medir la respuesta a emergencias en tiempo real. | Noticias y descargas is a well written blog post and you do a great job of writing unique information.

Top