ACTUEEL

Sirene hulpdiensten komt niet op autoradio

Automobilisten krijgen de sirenes van politie, brandweer en ambulances niet te horen op hun autoradio. Een proef om weggebruikers met een radiosignaal te waarschuwen voor een naderende hulpverlener is op niets uitgelopen.

Sneller ter plekke

Staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken ziet af van invoering van het zogeheten Flistersysteem, heeft ze de Tweede Kamer donderdag laten weten. Hulpverleners zouden zich sneller door het drukke verkeer kunnen bewegen als automobilisten eerder weten dat ze in aantocht zijn. Autorijders horen de sirenes nu lang niet altijd.

Uit de proeven is onvoldoende gebleken dat politie en brandweer met het systeem sneller ter plekke zijn. Daar komt nog eens bij dat het radiosignaal van Flister ook terechtkomt bij omwonenden en autorijders die verderop rijden.

Frequentieruimte

Een ander probleem is dat de frequentieruimte van Flister is toegewezen aan radiozenders. Omroepen worden door het systeem beperkt in de rechten die ze hebben voor het gebruik van hun frequenties. Daar zou de overheid voor moeten betalen, maar dat zit er in tijden van bezuinigingen niet in, voert Bijleveld aan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top