Finance

'Karig budget voor bewoners AWBZ-instellingen'

Bewoners van AWBZ-instellingen kunnen nauwelijks rondkomen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Platvorm VG, belangenorganisatie van verstandelijk gehandicapten, waarover het AD donderdag berichtte.

Karig

Bewoners die alleen zak- en kleedgeld ontvangen, houden 26 euro over. Mensen met een Wajong-uitkering hebben 181 euro vrij te besteden. Vooral bewonersbijdragen voor bijvoorbeeld de was, administratie of versnaperingen, waar instellingen steeds vaker om vragen, blijken een flinke aanslag op het karige budget.

Onacceptabel

De uitgaven voor bijvoorbeeld internet, extra vervoer en een lidmaatschap bij een sport- of hobbyclub passen niet binnen het budget. Maatschappelijke participatie is hierdoor bijna onmogelijk. De CG-Raad en Platvorm VG vinden deze situatie onacceptabel. In een brief aan de Kamer hebben ze gevraagd de inkomenspositie van mensen in een AWBZ-instelling opnieuw aan de orde te stellen.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is gespecialiseerd in onderzoek naar en voorlichting over huishoudfinanciën. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top