ACTUEEL

Aantal dementerende Nederlanders verdubbelt

Het aantal dementerende Nederlanders zal binnen vier decennia verdubbelen tot een half miljoen. De kosten van de verzorging van deze mensen neemt in dezelfde mate toe, van 7,5 miljard euro per jaar nu tot zo'n 15 miljard euro. Dat blijkt uit het World Alzheimer Report 2010. Een woordvoerder van Alzheimer Nederland bevestigde maandag berichtgeving in de Volkskrant.

Toename door vergrijzing

“Bijna alle vormen van dementie zijn leeftijdsgerelateerd. Omdat de vergrijzing toeneemt, nemen bijna alle vormen van dementie toe”, aldus de zegsman. Vier op de vijf mantelzorgers zijn overbelast, meldt Alzheimer Nederland, die wil dat ze professionele begeleiding krijgen. Op die manier hebben ze minder last van stress en worden patiënten later in een verpleeghuis opgenomen.

Overbelaste mantelzorgers

“Mantelzorgers zijn ernstig overbelast. Als zij praktisch en emotioneel zouden worden ondersteund, houden ze het langer vol. Dat is nodig om te voorkomen dat dementerende patiënten vroegtijdig in een verpleeghuis belanden. (...) Als alle mantelzorgers die ondersteuning zouden krijgen, dan levert dat een kostenbesparing op van 7 tot 10 procent”, stelt directeur Gea Broekema in de Volkskrant.

Werkgevers

Werkgevers zouden ook meer rekening moeten houden met werknemers die voor familieleden zorgen. “Een op de acht werknemers heeft de zorg voor een zieke thuis. De meeste werkgevers weten dat niet. Toch is er helemaal niet zoveel voor nodig om mantelzorgers te helpen zorg en werk te combineren. Het is al voldoende om in gesprek met werknemers te gaan, je flexibel op te stellen in werktijden en ze af en toe een dagje thuis te laten werken.”

Wereld Alzheimer Dag

Dinsdag is het Wereld Alzheimer Dag. Op die dag wordt het World Alzheimer Report internationaal gepresenteerd. In Nederland gebeurt dat een dag eerder in verband met Prinsjesdag. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top