Finance

Pensioenfonds Zorg maakt crisisplan bekend

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft als toezichthouder te weinig oog voor de verschillen tussen pensioenfondsen. Dit zegt Peter Borgdorff, directeur van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) in De Telegraaf.

Toezichthouder DNB

Er lijkt nauwelijks sprake van maatwerk als je kijkt naar de veertien fondsen die mogelijk moeten korten op de pensioenaanspraken, zegt Borgdorff in de krant. Het zit hem dwars dat de toezichthouder alleen kijkt naar hoogte van de dekkingsgraad, de verhouding tussen vermogen en verplichtingen, die bij PFZW licht achterloopt op het beoogde herstelpad. “Terwijl het juist belangrijk is om ook rekening te houden met de herstelkracht binnen een fonds."

Crisisplan

Hoewel korten op de pensioenaanspraken nog niet aan de orde is, vreest Borgdorff dat de houding van DNB straks ook PFZW zal duperen. Vooruitlopend daarop heeft PFZW een leidraad gepresenteerd waarin staat welke maatregelen het pensioenfonds neemt indien DNB verregaande eisen stelt. De handleiding geldt niet alleen voor de huidige crisissituatie, maar ook voor toekomstige. Borgdorff in De Telegraaf: "Het gaat erom dat de pijn evenwichtig verdeeld wordt tussen de deelnemers. Als eerste zal de premie voor werkgevers en werknemers met nog eens 2,5 procent stijgen. Mocht dit onvoldoende zijn, dan is korten op de pensioenrechten van alle deelnemers de volgende maatregel. Dat kan oplopen tot maximaal 10 procent. Blijken ook deze ingrepen onvoldoende, dan volgt een extra korting (maximaal 5 procent) waarbij we de gepensioneerden ontzien. Zij voelen een korting immers direct in hun portemonnee. Voor werkenden en 'slapers' ligt dit anders. Zij ontvangen nog geen pensioen."

7 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

21 september 2010

Het pensioenfonds stuurt een brief dat ze de premies verhogen omdat we 1) met z'n allen steeds ouder worden en 2) de rente en de beurs laag zijn.Dat we steeds ouder worden is al heel lang bekend. Daar heeft het fonds dan ook altijd rekening mee gehouden of iig kunnen houden.

De rente en beurs zijn laag, de prijsstijging en de toename van pensioenuitkeringen dus ook. De beurs en rente hebben ook vele jaren van enorme hoogten/stijgingen gekend.Het PFZW presteert slecht en heeft zich mogelijk laten afromen door de overheid of is door deze dreiging in de jaren negentig achterover gaan hangen. PFZW moet het "gewoon" beter gaan doen - meer meer resultaat, minder kosten, net als elke zorgorganisatie en elk bedrijf - en niet elke tegenwind afwentelen op hun "klanten".

Anonym

21 september 2010

Men geeft aan dat indien ook deze ingrepen onvoldoendezijn , extra korting volgt waarbij de gepensioneerden worden ontzien. Dit omdat zij bij een korting dit direct in hun portemonnee voelen.

Ik snap dat het vervelend is dat je direct iets in je portomonnee voelt maar velen van deze gepensioneerden hebben wel kunnen " profiteren" van de VUT en andere regelingen en mochten b.v. met pensioen op hun 58ste terwijl de jongeren nu door moeten tot 66 jaar en een hogere premie moeten betalen voor hun pensioen en zodoende 2x worden "gestraft". Ook de huidige gepensioneerden zouden in mij optiek mee moeten betalen d.m.v. een korting op hun pensioen.

Anonym

21 september 2010

wat hebben ze met de winst gedaan toen het beter ging met de beurs?

Wat gaan ze zelf doen om hun dienstverlening te verbeteren en kosten te besparen?

Waarom kan ik niet zelf mijn pensioen sparen , ik heb genoeg van banken en verzekeraars, ze hebben de burgers van dit land ordinair opgelicht; in goede tijden bouwen ze mega kantoren en organiseren ze dure bedrijfsuitjes , in moeilijke tijden mogen wij betalen. Kortom, we verliezen altijd.

Carla

21 september 2010

Wat zijn de vakbonden nu stil...

lavrijssen

1 oktober 2010

Indien er 470 euro per maand pensioenbijdrage bestaat,werknemer en werkgever samen,nog van belasting aftrekbaar heeft men na veertig jaar tegen een rente van 4% een bedrag van ongeveer 540.000 euro.Ik heb meer rente op mijn spaargeld gekregen zonder kosten de afgelopen 40 jaar.

Van dat bedrag kun je 29 jaar een pensioen van 30.000 euro per jaar uitbetalen.Ieder jaar indexeren premie en uitkering.Mogelijk kan de staat ons pensioen overnemen tegen 4% rente zijn we van de dure beleggingkosten;en of overhead kosten af.

Anonym

4 oktober 2010

U heeft het er over dat als er op de reeds gepensioneerden 5 % wordt gekort zij dit direct in de portomonaie gaan voelen.

Maar de nu werken de slapers het anders ligt.

volgens mij als je meer pensioen premie betaald is het netto loon ook lager, dus merkt ook de nu betaalende dit wel degelijk in zijn/haar portomomaie.

Anonym

6 oktober 2010

Als het inderdaad zo is dat in de toekomst de bejaarde tot 15% moeten inleveren op hun pensioen. Dan heeft dat heel ernstige gevolgen voor de economie. Want vele bejaarden zullen geen reisje meer boeken, gaan veel minder uitgeven in de horeca minder luxe artikelen kopen etc.

Ik denk dat de bejaarden zelfs een grote groep vormen die in deze branches geld besteed. Er zouden talrijke bedrijven (zowel grote als kleine) over de kop kunnen gaan, met alle gevolgen voor de werkeloosheid. Dus politici wordt nu eens wakker, inplaats van al dat stomme gelazer onder elkaar. Gebruik in deze slechte tijden de enorme kapitalen dat de pensioenfondsen hebben opgebouwd, scherm niet met die onzin dekkingsgraad. Er zijn enorme kapitalen opgebouwd die moeten dan maar gedeeltlijk in een slechte tijd worden aangesproken.

Anders is de krisies nu pas in Nederland begonnen.

Top