ACTUEEL

Ziekenhuizen mogen extra service in rekening brengen

Ziekenhuizen mogen de kosten van voorzieningen als internet, televisie en telefoon in rekening brengen bij de patiënt. Dat schrijft demissionair minister Ab Klink in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven.

Transparantie

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek begin augustus dat ziekenhuizen verschillende tarieven hanteren voor aanvullende diensten en producten. Van Gerven wilde van Klink weten of de ziekenhuizen hier überhaupt kosten voor in rekening mogen brengen. Dat mag van Klink, mits de patiënt van te voren weet wat de kosten zijn. Ook AWBZ-instellingen zijn vrij om aanvullende diensten en producten te bieden.

Medische zorg

Volgens de minister valt het gebruik van een televisie of een telefoon niet onder medische zorg of om diensten en voorzieningen die noodzakelijk zijn om goede medische zorg te bieden. Het verschil in de tarieven vindt hij begrijpelijk: dat hangt af van de overeenkomst tussen het ziekenhuis en de aanbieder van telefonie of televisie. Of ziekenhuizen hiermee winst maken en om hoeveel geld het landelijk gaat, weet Klink niet.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

22 september 2010

Ik begrijp niet waarom dit nu weer in het nieuws moet komen. in de afgelopen 35 jaar hebben mijn vrouw en ik meerdere malen in het ziekenhuis gelegen en altijd nog moeten betalen voor een aansluiting op telefoon en televisie. Alleen radio was atijd gratis.

Wel heb ik mij meerdere malen danig kwaad gemaakt over de absurde kosten die soms werden berekend voor telefoon en TV. Daar had men indertijd wel eens aandacht aan mogen besteden

Anonym

22 september 2010

Net als mijn voorganger heb ik altijd voor de tv en telefoon in het ziekenhuis betaald.

Ik vind dat logisch. Niet logisch zijn de vaak veel te hoge kosten die daaraan verbonden zijn.

Daardoor kunnen mensen met een kleine beurs deze service niet betalen.

Top