ACTUEEL

VWS: 24 miljoen voor aanpak babysterfte

Het ministerie van VWS trekt komend jaar 24 miljoen euro uit om de babysterfte aan te pakken. Uit de dinsdag gepresenteerde plannen blijkt dat dat bedrag voor 2012 en de jaren daarna moet oplopen tot 38 miljoen euro.

Geld in verbeteren samenwerking

Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil het geld steken in het verbeteren van de samenwerking tussen gynaecoloog, verloskundige en kraamzorg. In 2010 komt er een speciaal spreekuur voor mensen met een kinderwens bij huisarts of verloskundige. Ook krijgen alle zwangeren voor de 34e week van de zwangerschap een verloskundige of andere zorgverlener op huisbezoek om mogelijke risico's tijdens de bevalling te beoordelen.

Hoogste sterftecijfers

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 1700 baby's vlak voor, tijdens of na de geboorte. Daarmee kent ons land een van de hoogste sterftecijfers onder zuigelingen in Europa. Van naar schatting vierhonderd baby's is de dood te vermijden als er betere zorg zou zijn. Deskundigen kwamen eerder dit jaar met aanbevelingen om de babysterfte binnen vijf jaar te halveren. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

22 september 2010

Als leek zou je bijna zeggen dat er een direct verband bestaat tussen onze 'thuis bevallen' cultuur en hoog sterfte cijfer waar in andere landen het pre-bevallen, bevallen, post-bevallen veel meer gecontroleerd gebeurd.

Top