ACTUEEL

ZN: Premiestijging zorgverzekering onvermijdelijk

Het kabinet verwacht dat de zorgpremie volgend jaar met gemiddeld 100 euro omhoog gaat. Die stijging is onvermijdelijk gezien de toenemende zorgkosten, stelt de brancheorganisatie van zorgverzekeraars (ZN) in een reactie.

Afschaffing macronacalculatie

De verzekeraars zijn kritisch over de plannen van demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) om de zogeheten macronacalculatie af te schaffen. Dat is een regeling die ervoor zorgt dat zorgverzekeraars achteraf gecompenseerd worden als zij geconfronteerd worden met grote tegenvallers.

Financiële risico's

Volgens ZN-voorzitter Hans Wiegel leidt afschaffing van die regeling tot grotere financiële risico's voor de zorgverzekeraars. Daar zullen de verzekerden de rekening voor moeten betalen in de vorm van nog hogere premies, voorspelt hij.

Wijzigingen basispakket

De zorgverzekeraars betreuren het dat sommige aanpassingen in het basispakket, zoals de eigen bijdrage voor onder meer psychiatrische hulp, pas laat bekend zijn geworden. Dat kan problemen geven bij de uitvoering.

Schrappen

Over de precieze maatregelen die het kabinet neemt om de zorg betaalbaar te houden, zoals het schrappen van de rollator, de mondzorg voor jongeren tot 21 jaar en de anticonceptiepil voor vrouwen boven de 21 jaar, doet ZN geen uitspraken. De brancheorganisatie vindt dat “bij uitstek een politieke keuze.” (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

22 september 2010

Krokodillen tranen van de verzekeraars. Hoe kan het eigenlijk dat de afgelopen jaren volgens de overheid zoveel in de zorg is "overschreden" terwijl de verzekeraars met de berekende premie gewoon winst hebben gemaakt?

Top