Finance

SP: Balkenende plaveit weg voor rechts

Het huidige demissionaire kabinet “bezuinigt over de ruggen van ouderen, zieken en gehandicapten om banken, bonusvangers en villabezitters de hand boven het hoofd te houden.” Dat stelde SP-fractieleider Emile Roemer dinsdag in reactie op de begroting voor 2011.

Inleveren is voorproefje

Met name de bezuinigingen in de zorg, in de sociale werkplaatsen, de korting op toeslagen voor uitkeringsgerechtigden en de verlaging van de partnertoeslag komen volgens Roemer hard aan. “Balkenende plaveit de weg voor rechts. De winstbelasting wordt verlaagd terwijl ouderen moeten inleveren op hun pensioen. Het is een voorproefje van wat we gaan zien als rechts het voor het zeggen krijgt.”

Verkleining basispakket

Roemer maakt zich zorgen over de verkleining van het basispakket in de zorg en de invoering van eigen bedragen in de geestelijke gezondheidszorg. Bezuinigingen in de zorg kunnen volgens de partij beter worden aangepakt door in te grijpen in de bureaucratie. “Maar dit kabinet haalt liever de rollator uit het pakket, juist een hulpmiddel waardoor hogere zorgkosten door valpartijen voorkomen worden”, aldus Roemer.

Banken belasten voor schade

Dat er bezuinigd moet worden, vindt Roemer “volstrekt logisch”. Maar liever ziet de partij dat banken worden belast voor schade die ze veroorzaakt hebben, de kinderbijslag inkomensafhankelijk wordt gemaakt en dat er geen nieuwe missie komt naar Afghanistan. “Dat bespaart een half miljard euro”, stelt Roemer. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top