ACTUEEL

Extra check spoedarts in asielzoekerscentrum

Medewerkers van asielzoekerscentra gaan extra goed kijken of een zieke asielzoeker dringend een dokter nodig heeft. Ze maken daarbij gebruik van een checklist die ook al in gevangenissen wordt gebruikt als er geen arts in de buurt is.

Aanleiding checklist

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) donderdag gezegd tijdens overleg met de Tweede Kamer. GroenLinks had om gebruik van de checklist gevraagd na de dood van een 42-jarige zwangere Somalische vrouw, eind juni, in het asielzoekerscentrum in Leersum. De minister zei dat de lijst goed aansluit bij de werkwijze in asielzoekerscentra.

Onderzoek sterfgeval

Het Openbaar Ministerie (OM) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben een onderzoek naar het sterfgeval ingesteld. De inspectie was al van plan de opzet van de medische zorg voor asielzoekers onder de loep te nemen.

Geen eigen artsen en verpleegkundigen

Sinds vorig jaar hebben asielzoekerscentra geen eigen artsen en verpleegkundigen meer in huis. Zieke asielzoekers moeten gewoon bij de huisarts aankloppen voor hulp. In de praktijk kunnen ze een speciaal telefoonnummer bellen. Medewerkers verwijzen hen vervolgens door. De inspectie wil bekijken of het nieuwe systeem werkt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top