ACTUEEL

SP wil fusie De Friesland en Achmea tegenhouden

De SP heeft een debat met minister Ab Klink van VWS aangevraagd om de overname van De Friesland Zorgverzekeraar door Achmea aan de kaak te stellen. SP-Kamerlid Renske Leijten meldt dit in een reactie op de fusieplannen van de twee zorgverzekeraars.

IJskoude sanering

"Deze overname is een ijskoude sanering voor de mensen die verzekerd zijn bij De Friesland. Zij worden gedwongen overgenomen, terwijl ze wordt voorgehouden dat ze een vrije keuze hebben voor een zorgverzekeraar", aldus Leijten. De Friesland Zorgverzekeraar geeft aan dat zij onder de paraplu van Achmea verder gaat omdat zij als kleine zorgverzekeraar de risico’s van haar verzekerden niet aan kan. Leijten: "Dat kleine verzekeraars het moeilijk hebben, is geen natuurverschijnsel, maar een politieke keuze. Door de marktwerking zijn de zorgverzekeraars gedwongen om steeds meer risico’s zelf te dragen en dat leidt nu dus tot het verdwijnen van De Friesland. De minister moet zorgen dat kleine zorgverzekeraars kunnen blijven bestaan, anders is er straks niets meer te kiezen voor mensen."

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

24 september 2010

Je kan het ook heel positief bekijken. We zijn nog slechts vier fusies verwijderd van een nationale verzekeraar. De volgende logische stap is dat de zorgpremies gewoon via de belastingdienst worden geïnd. Die hebben ook geen verstand van zorg dus het maakt niets uit. Het scheelt wel een hele hoop kosten. Zou dit misschien de reden zijn dat mevrouw Monissen van VWS naar De Friesland is gegaan?

DGo

26 september 2010

Beste Jaap,Wil je de zorgverzekeraars alsjeblieft wel serieus blijven nemen! Daar werken honderden bestuurders en directies en nog veel meer managers en zij nemen allemaal de (kwaliteit van de) zorg heel serieus en zij hebben daarover ook een mening. Dat heb je toch niet wanneer je geen verstand van de zorg hebt!?Dus Jaap, alsjeblieft een beetje meer respect in je uitingen over de waarde van onze zorgverzekeraars.

Anonym

27 september 2010

fusies i.v.m. schaalvergroting voor behoud of versterking van concurrentiepositie zijn vaak een dekmantel voor machtsposities voor de leden van de raad van bestuur ter vergroting van hun inkomen. Van alle fusies in zorgverzekeraarsland is de klant nog geen stuiver wijzer geworden.

Anonym

28 september 2010

Is er nog wel sprake van marktwerking en keuzevrijheid van de verzekerde nu er nog zo weinig zorgverzekeraars over zijn?

De "grote 4" (Uvit, CZ, Menzis en Achmea) hebben meer dan 90% van de markt in handen...

Achmea komt op meer dan 30%!!

Top