ACTUEEL

Bram Som: leg de focus tien meter na de finish

Leg de focus altijd tien meter ná de finish, tipt atleet Bram Som, winnaar van de EK 800 meter in 2006, bestuurders van zorginstellingen. Topsport en het besturen van zorginstellingen hebben veel overeenkomsten. Dat bleek tijdens het bestuurderscongres voorafgaand aan de derde SDB Zorgmarathon. Som stelt dat het bedrijven van topsport net zo goed ondernemen is.

Tactiek bepalen

Eén van de belangrijkste elementen van het bedrijven van topsport is vooraf een tactiek bepalen: het vaststellen van een doel. Gaat het om de beste tijd of de beste plaats in een race? Maar, zegt Bram Som, ook al is de tactiek nog zo goed, het geeft geen garanties voor succes. Hij doelt hierbij op zijn val tijdens de WK wedstrijd in Berlijn in 2009. De vergelijking met besturen is snel gemaakt: theorie en praktijk komen niet altijd overeen. Een belangrijke les is wat Som betreft het creëren van een basis en van daar uit steeds een stap verder te willen doen zonder daarbij de basis uit het oog te verliezen.

Mindset veranderen

In de atletiek is het zaak om niet ingesloten te raken. Gebeurt dit wel, dan is een grondige analyse nodig. Heb je als loper, of als zorginstelling, de verkeerde positie gekozen? Som miste de Olympische Spelen van Peking in 2008 vanwege blessures. Voor hem het moment om er een analyse op los te laten. Hij stelde zichzelf de vraag of alle blessures en het revalideren het wel waard waren en kwam tot de conclusie dat er meer in zat. De vraag was hoe dit eruit te krijgen. Het antwoord bleek te liggen in het veranderen van zijn mindset. Som ging ervan uit dat blessures 'erbij hoorden'; hij was blessures als 'normaal' gaan ervaren. Door zijn sport op een andere manier te interpreteren, bleken er nog vele kansen voor hem te zijn. Een open uitnodiging van Bram Som aan de aanwezige zorgbestuurders eens opnieuw naar hun eigen organisatie te kijken en wellicht hun mindset te veranderen.

Bram Som lost startschot en loopt snelste tijd

Na het bestuurderscongres loste Bram Som om 12 uur het startschot voor de derde SDB Zorgmarathon. Het koste Skipr weinig moeite om Som ter plekke over te halen om een uitgevallen redacteur te vervangen. Met 14 minuten en 35 seconden liep hij - niet geheel verwonderlijk - over de 4.219 meter de snelste tijd van alle deelnemers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top