ACTUEEL

Kuilman: 'Het Friese Land ongewild monopolist'

Het ministerie van VWS zet marktwerking muurvast met prijs- en kwaliteitseisen. Zonde, stelt Klaas Kuilman, directeur/bestuurder van Thuiszorg Het Friese Land, tijdens het bestuurderscongres voorafgaand aan de derde SDB Zorgmarathon: hoe moet een organisatie zich dan nog onderscheiden?  "Het Friese Land is tegen wil en dank monopolist. Kom maar op met die marktwerking!"

Ombuigen financiƫle situatie

Kuilman is sinds juni directeur/bestuurder van de thuiszorgorganisatie. In eerste instantie als interimmer, sinds september 2009 is hij in vaste dienst. Kuilman voerde bij Het Friese Land een reorganisatie door om de financiële situatie om te buigen. In 2007 leverde Het Friese Land voor 1,3 miljoen euro teveel zorg. Per periode van vier weken liep het tekort op met 1,5 ton. Daarnaast waren er veel nuttige, maar niet gefinancierde functies in de overhead. De focus van Het Friese Land lag op zorg en duidelijk niet op geld, terwijl de Wmo-tarieven veel te laag waren. Daar bovenop bleek de thuiszorgorganisatie met de vele bv's verschrikkelijk complex. Kuilman spreekt van een 'Titanic-gevoel': "Het lek zit er al, het is wachten op zinken."

Reorganisatie

De reorganisatie was een flinke opdracht en Kuilman verwacht dat het hem niet opnieuw zou lukken gezien zijn huidige relatie met de mensen in de organisatie. Als interim-bestuurder is de klus eenvoudiger te klaren. Hij blikt tevreden terug. Nu zitten er bijvoorbeeld zo'n veertig medewerkers op ondersteunende functies in de organisatie. Dat is dertien procent van het gehele personeelsbestand, vertelt hij vol trots. 

Randvoorwaarden

Er zijn een aantal randvoorwaarden voor het slagen van een reorganisatie, meent Kuilman. Zoals de openheid en positie van de bestuurder, het bereiken van overeenstemming over de positie en het doel, een kloppend financieel en HRM-beleid en een platte organisatie. Ondermeer deze elementen bepalen of een reorganisatie wordt ervaren als een cultuurshock of als een verademing. "Fun makes it run!", stelt de bestuurder.

Kuilman kan ook nog hardlopen

Na het bestuurderscongres hulde Klaas Kuilman zich in sportkleren en liep mee in de SDB Zorgmarathon. Hij legde 4,219 kilometer af in 23 minuten en 9 seconden en was daarmee qua snelheid de elfde bestuurder.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top