ACTUEEL

Verpleegkundigen treffen maandelijks medicatiefouten

Bijna de helft van de verpleegkundigen is in 2010 betrokken geweest bij een medicatiefout. Van hen zegt de helft maandelijks medicatiefouten mee te maken. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 406 verpleegkundigen.

Medicatieveiligheid

De Consumentenbond concludeert dat de medicatieveiligheid beter kan en dat de werkdruk soms ‘ontoelaatbaar’ hoog is. Veel verpleegkundigen geven aan dat een groot deel van de medicatiefouten ontstaan door personeel met te weinig ervaring.

Fouten melden

De bond stelt dat het melden van fouten nog te weinig gebeurt. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, pleit voor registratie en het intern bespreekbaar maken van fouten. Wat hem betreft heeft ook de patiënt recht op die informatie.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

27 september 2010

Verpleegkundigen maken regelmatig medicatiefouten.

Dit hoort de titel te zijn, wanneer men correct Nederlands wil schrijven. Helaas leiden medicatiefouten tot vermijdbare ziekte en soms overlijden. Door het gebrek aan registratie zijn vele medicatiefouten, herhalingsfouten en dus onnodig.

Ook artsen registreren hun fouten nauwelijks, slechts 2 %.

50--75% van de fouten van artsen zijn herhalingsfouten.

Zowel verpleegkundigen als artsen zijn wettelijk verplicht de patient te informeren over hun fouten, zie de informatieplicht in de Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst.

Compliment voor de Consumentenbond, die zich echter daadkrachtiger dient op te stellen in de belangbehartiging van slachtoffers van medische fouten, zie www.sin-nl.org

Anonym

27 september 2010

Werkte 2 jaar in gehandicaptenzorg. Groep met zwaar verstandelijk gehandicapten met gedrachtsproblemen.

Zoder de nodige diploma's. Gaf 'smorgens omdat er geen gediplomeerd personeel aanwezig was gewoon medicatie.

gauthier

28 september 2010

ik heb als verpleegkundige gewerkt in de psychiatrie.medicatie is daar massaal aanwezig .het verdeelsysteem loopt soms stroef waardoor de ene patiënt medicatie krijgt van een ander patiënt.

dit word vaak niet aan dokter medegedeeld en vaak zelf niet toegegeven of open.

de doofpot in het is maar eenmalig luid het antwoord

dus verpleegkundigen van nu werken of zorgen niet meer voor de mensen als mens.

maar nummertjes en vee zoals op stal.

dat de opleiding verpleegkunde mensen opleid die toch wel een aanvaardbare intelligentie hebben en geen mamasjongetjes en poppemietjes die geen waarde hechten aan de gezondheid en het leven van een ander.

naliboff

28 september 2010

natuurlijk maken ze meer fouten als er geen geschoold personeel betaald kan worden. ik mag dan ook hopen dat de mensen die nu de beslissingen over de zorg nemen in een kamertje met niets gezet worden als zij aan de beurt zijn.

Top