ACTUEEL

PvdA wil actie Van der Hoeven voor Abbott-personeel

De PvdA wil dat demissionair minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in actie komt om met ontslag bedreigde werknemers van het Amerikaanse farmaciebedrijf Abbott in Weesp te helpen. Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA zei dat maandag na een gesprek met ondermeer de ondernemingsraad van de vestiging in Weesp, die begin dit jaar door het Amerikaanse bedrijf werd overgenomen van de farmadivisie van Solvay.

Maatschappelijk belang

Volgens Hamer moet de minister contact opnemen met de bedrijfsleiding in de Verenigde Staten. Volgens de reorganisatieplannen verdwijnen ruim vijfhonderd banen in Weesp, vooral op de onderzoeksafdeling. Hamer: “Ze willen de markt en de producten, maar nemen geen enkele verantwoordelijkheid.” Vooral omdat het om de ontwikkeling van medicijnen gaat, speelt volgens het PvdA-Kamerlid een groter maatschappelijk belang.

Geld verdienen

Hamer maakt een vergelijking met het Amerikaanse farmaciebedrijf Merck dat eerder dit jaar bekendmaakte de voormalige onderzoeksafdelingen van Organon, nu MSD, te willen verplaatsen uit Nederland. Dat zou ten koste gaan van 2175 van de 4500 banen. “Geld verdienen lijkt het belangrijkste geworden en niet het maatschappelijk belang”, aldus Hamer.

Life science park

Volgens het PvdA-Kamerlid moet het kabinet met Abbott in gesprek om ervoor te zorgen dat het bedrijf bij een reorganisatie het bedrijf in ieder geval bijdraagt aan het opzetten van een zogeheten life science park, zodat het onderzoekswerk door kan gaan in Nederland. Met Merck wordt nu ook gesproken over een farmaceutische wetenschapschapscampus om werk en inkomsten zoveel mogelijk te behouden voor de regio.

Sociaal plan

Hamer stelde dat ze tijdens haar bezoek in Weesp vooral heeft geproefd dat mensen zijn overvallen door de reorganisatieplannen van Abbott. De or moet er nog over adviseren en met vakbonden moet nog gesproken worden over een sociaal plan. Maar eerst moet de bedrijfsleiding volgens haar nog een goede financiële onderbouwing geven om aan te tonen dat de reorganisatie nodig is.

Op verzoek van de SP komt er nog een Kamerdebat over de dreigende ontslagen bij de Abbott-vestiging in Weesp. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

CLEVELANDChris32

10 maart 2011

Skipr heeft deze reactie verwijderd. Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog. Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg. Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 03-11-2013 13:06.

Top