ACTUEEL

‘Goedkeuring fusie zorgverzekeraars staat niet vast’

De fusie tussen De Friesland Zorgverzekeraar en Achmea is niet zomaar rond. Het valt namelijk te betwijfelen of de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) goedkeuring geeft aan de fusie, omdat de nieuwe combinatie regionaal een grote machtsfactor vormt, zegt hoogleraar gezondheidseconomie Erik Schut in het Friesch Dagblad.

Machtspositie

“De combinatie van beide verzekeringsmaatschappijen krijgt een grote machtspositie in Friesland, een hele grote. Door deze fusie blijft er erg weinig ruimte voor andere verzekeringsmaatschappijen”, analyseert Schut.

Marktaandeel

Zo’n 88 procent van de patiënten die het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) behandelt, is verzekerd is bij ofwel De Friesland, of Agis - onderdeel van Achmea. Dat stelt een woordvoerder van Zorggroep Noorderbreedte, de grootste zorgaanbieder van Friesland.

Oneerlijke concurrentie

Doordat grote zorginstellingen met de twee grootste verzekeringsmaatschappijen afspraken maken, vreest Schut dat het risico bestaat dat die maatschappijen voordelen kunnen binnenhalen voor hun klanten, die voor andere en kleinere maatschappijen niet weggelegd zijn. “En dan wordt het oneerlijk”, aldus Schut in het Friesch Dagblad. Schut betwijfelt dan ook of de fusie door de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa goedgekeurd gaat worden.

'Vrije marktwerking'

Landelijk komen De Friesland Zorgverzekeraar en Achmea uit op een marktaandeel van ruim 10 procent. Dit vormt geen probleem. De regionale verhoudingen kunnen wel roet in het eten gooien. Schut verwacht dat de NMa hier zeker naar kijkt.  In eerdere besluiten omtrent fuserende verzekeringsmaatschappijen heeft de NMa beschreven dat goedkeuring werd verleend, omdat er in de regio nog een maatschappij overbleef die ook een marktaandeel van tien procent of meer had. ”Dat was voor de NMa een cruciaal punt. Het zou mij niet verbazen als op grond hiervan deze fusie niet door mag gaan” aldus Schut. “Met zo’n groot marktaandeel komt de vrije marktwerking in het geding.”
De NMa wilde nog niet reageren; zij heeft de fusievoorstellen van De Friesland en Achmea nog niet ontvangen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Klaasen

28 september 2010

Landelijk heeft Achmea een marktaandeel van 10%??

En dat met ruim 5 miljoen verzekerden?

Lijkt mij meer dan 30%!

Gay28Robert

22 augustus 2011

Tekst door beheerder verwijderd en IP-adres geblokkeerd

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 26-08-2011 16:26.

Top