ACTUEEL

CZ stopt met zorgvergoeding in zes ziekenhuizen

Zorgverzekeraar CZ stopt volgend jaar met de vergoeding van de behandeling van borstkanker in zes ziekenhuizen. De ziekenhuizen presteren ondermaats bij de operaties en de zorg daaromheen. Dat meldt de NOS.

Ziekenhuizen uitsluiten

Zorgverzekeraars kunnen sinds 2006 ziekenhuizen uitsluiten. Het is voor het eerst dat een verzekeraar dit op deze schaal doet. CZ publiceert binnenkort een lijst met de prestaties van ziekenhuizen op het gebied van borstkanker. Vier krijgen het predikaat heel goed, zeventien leveren goede zorg en zestig matige zorg.

'Doen waar ze goed in zijn'

CZ wil dat ziekenhuizen alleen nog doen waar ze goed in zijn. Mogelijk komen ook andere verzekeraars met zo’n aanpak, aldus de NOS.

Kwaliteiteit ziekenhuizen beoordelen

“We vinden de ziekenhuizen waarmee we voor deze zorg geen contract sluiten gewoon op dat gebied niet goed genoeg voor onze verzekerden”, aldus bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ in een verklaring.
Het beoordelen van de kwaliteit van zorg van ziekenhuizen is al jaren een heet hangijzer bij ziekenhuizen. De overheid wil dat alleen de beste ziekenhuizen nog bepaalde operaties mogen uitvoeren. Ziekenhuizen moeten zich specialiseren in de ingrepen waar ze goed in zijn. Andere operaties zouden ze moeten afstoten naar andere ziekenhuizen.
“Er zijn te veel ziekenhuizen die behandelingen blijven doen waarin ze niet goed zijn. Die zullen zich meer moeten specialiseren in behandelingen waarin ze wel goed zijn”, aldus Van der Meeren in dat verband.

Grote verschillen in overlevingskansen

Er blijken grote verschillen te zijn in overlevingskansen van patiënten bij de verschillende ziekenhuizen. Informatie daarover wordt niet of nauwelijks openbaargemaakt. Diverse patiëntenorganisaties roepen ziekenhuizen en zorgverzekeraars al jaren op om openheid van zaken te geven.

Openheid

Ziekenhuizen zijn bang die openheid te geven, omdat ze vrezen dat patiënten hun medisch specialisten gaan mijden als blijkt dat die veel fouten maken, of er vaker dan gemiddeld niet in slagen patiënten te redden van de dood.

Slechte prestaties bestraft

CZ is nu de eerste zorgverzekeraar die ziekenhuizen gaat straffen voor hun slechte prestaties. De verzekeraar wil op termijn meer typen behandelingen onder de loep nemen.”De belangrijkste rol van een zorgverzekeraar is doelmatigheid en kwaliteit van zorg een impuls geven. Wij zullen dan ook snel ook voor andere behandelingen de lat hoger gaan leggen”

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

27 september 2010

CZ gaat op de stoel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zitten. Als CZ vindt dat iets niet deugt moet ze naar de inspectie. Die zal dan onderzoek doen. Eerlijk onderzoek, zonder mogelijk winstoogmerk. Daarna praten we verder zou ik zeggen.

Ik word hier echt misselijk van...

Anonym

29 september 2010

ONGELOVELIJK wat een macht die verzekeraars gaan krijgen!!!!

Als er 1 geweldige chirurg 50 operatie's doet in een klein ziekenhuis is die meer bedreven daarin dan 10 chirurgen die er elk 15 doen in een groot ziekenhuis .

Maar die laatsten halen dan wel de " CZ-norm" ...van 150 operatie's.

Maar geef mij dan maar die ene chirurg!!!

Koopman

3 oktober 2010

Waarom niet meer francise in de zorg (per specialisme, met depandance in alle instellingen). Waardoor je richt op de dienst en het proces daaromheen. Dit werkt kwaliteits verhogend voor de dienst. Hierdoor staat de patient centraal en kan hij terrecht bij het ziekrnhuis in de buurt en krijgt hij de beste zorg!Verder hebben we als maatschappij nu niks aan concurentie in de zorg. Het gaat om betere kwaliteit en efficient inzet van personeel en niet het sanneren van diensten decentraal. Volgen mij hebben we met de vergrijzing alle handen aan het bed nodig!

En geen instelling straffen door het (indirect) sanneren van een dienst.

Top