ACTUEEL

OM vervolgt Abrona niet voor stikincident

Het personeel van tehuis De Valkenier in Maarssen van zorginstelling Abrona noch de instelling zelf wordt vervolgd voor een dodelijk incident vorig jaar zomer. Een 56-jarige bewoner van de instelling voor verstandelijk gehandicapten overleed in juli 2009, nadat hij zich had verslikt in een pannenkoek.

Geen verwijten

Volgens het Openbaar Ministerie zijn het personeel en het tehuis geen strafbaar verwijten te maken, liet het OM dinsdag op zijn website weten.

Pannenkoek

Het verstandelijk beperkte slachtoffer had slikproblemen en mocht alleen onder begeleiding eten. Een flexmedewerkster had de man voor een andere bewoner aangezien en gaf hem een pannenkoek. De 56-jarige verslikte zich en moest direct naar het ziekenhuis. Daar overleed hij een dag later. (ANP)

Onderzoek IGZ en OM

Naar aanleiding van het overlijden van de bewoner stelden de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie elk een onderzoek in. De inspectie kwam tot de conclusie dat het incident het gevolg was van "een opeenstapeling van organisatorische gebreken". Het OM onderschrijft de conclusie. Volgens het OM is er echter geen causaal verband tussen de geconstateerde gebreken en het overlijden van de bewoner.

Verbeteringen

De IGZ heeft aanbevelingen voor verbeteringen gedaan bij de raad van bestuur van Abrona, waaronder De Valkenier valt. De aanbevelingen zijn overgenomen en doorgevoerd, waardoor volgens de IGZ een vergelijkbaar incident in de toekomst wordt voorkomen.

Seponeren strafzaak

Het Openbaar Ministerie heeft zowel de strafzaak tegen het personeel als tegen de instelling geseponeerd. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top