ACTUEEL

NPCF blij met ziekenhuisselectie CZ en Achmea

Een belangrijke impuls om tot meer kwaliteit van de zorg te komen. Zo noemt de koepelorganisatie van patiëntenbelangen NPCF het besluit van zorgverzekeraar CZ om geen zaken meer te doen met ziekenhuizen die slecht presteren bij de behandeling van borstkanker.

Verwijzen

Zorgverzekeraar CZ, vooral actief in Zuid-Nederland, maakte maandag bekend patiënten met borstkanker niet meer door te verwijzen naar zes ziekenhuizen. De namen van de zes ziekenhuizen worden vrijdag bekendgemaakt. Volgens patiëntenorganisatie NPCF hebben de ziekenhuizen nu een stok achter de deur om de kwaliteit van de zorg sterk te verbeteren.

Vergoedingen Achmea

Ook Achmea maakte maandagavond bekend medische behandelingen uitgevoerd in ziekenhuizen die onvoldoende presteren niet te vergoeden. Roelof Konterman, voorzitter van de directie van Achmea Zorg, acht het noodzakelijk dat er voor alle kankersoorten normen komen, zoals de medisch specialisten dat zelf hebben gedaan met een minimum volumenorm van tien operaties per ziekenhuis per jaar voor slokdarmkanker. Zodra deze normen er zijn, zal Achmea ze vertalen in het inkoopbeleid. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

29 september 2010

Terecht dat CZ en Achmea hun verantwoordelijkheid nemen voor hun verzekerden met borstkanker. Maar alle zorgverzekeraars zouden voor alle 16 miljoen Nederlanders bekend moeten maken welke artsen slechte resultaten hebben met hun behandelingen.

En alle zorgverzekeraars zouden niet meer door moeten verwijzen naar de slecht presterende artsen en moeten weigeren om hun declaraties te vergoeden.

Beloon de goed presterende artsen door naar hen door te verwijzen.

Op 1 juni 2010 overhandigden wij aan Hans Wiegel voorzitter van de zorgverzekeraars het SIN-NL zwartboek van medische fouten met het verzoek tot onmiddellijke actie.

Hans Wiegel - coryfee van de VVD artsenpartij- zwijgt in alle talen maar laat wel weten dat de zorgpremie fors omhoog gaat.

Wie staat er centraal in de zorg? Niet de patient, ....zie verder

www.sin-nl.org

Mw G.van Hest

30 september 2010

In dit verband verwijs ik ook graag naar het proefschrift van Mw.Floor Vernooij ( maart 2008) die concludeerde dat de behandeling van ovariumcarcinoom beter in gespecialiseerde ziekenhuizen kan plaatsvinden.

Anonym

30 september 2010

Ik ben groot voorstander van kwalitatief goede zorg. En benoemen van individuen en instellingen die slechte zorg leveren vind ik ook niet erg. Maar... weet wel goed wat je doet alvorens je zegt dat iets slechte zorg is. Dus doe eerst onderzoek volgens goede , internationale criteria, vergelijk geen appels met peren, weet dat kwaliteit multivariabel bepaald wordt en zeg dan pas wat. De kans dat je moet rectificeren is dan ook minimaal.

CZ koppelt simpel volume aan kwaliteit. " minimaal 70 ingrepen per ziekenhuis, dan pas is er sprake van goede zorg" .

Wat een onzin, 70 per zorginstelling. Hoeveel dokters operenen die 70 patienten, 15 dokters? 2 dokters? Ik weet waar ik naar toe wil, naar die instelling waar ze maar 50 doen , maar wel 50 geopereerd door 1 dokter, DIE KAN HET PAS.

Dus gewoon ophouden met die onzin en echte wetenschap bedrijven i.p.v. stemmingmakerij.

Top