ACTUEEL

IGZ waarschuwt opnieuw voor borstimplantaten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet opnieuw een oproep aan alle vrouwen met borstimplantaten van het Franse merk Poly Implant Protheses (PIP) om zich te laten onderzoeken, ook als zij geen klachten hebben.

Aanvullend onderzoek

Uit een aanvullend onderzoek naar de borstvulling blijkt dat de implantaten naast scheuren en lekken ook kunnen gaan 'zweten'. Dat maakt de Franse toezichthouder van medische hulpmiddelen Afssaps dinsdag bekend.

Lekken en scheuren

In april dit jaar verbood de inspectie de borstimplantaat van PIP al omdat de borstvullingen, die in Nederland ook onder de merknaam M-Implant in de handel zijn gebracht , sneller zouden lekken en scheuren. Vrouwen die klachten hadden werden toen opgeroepen zich te melden bij een behandelend specialist.

Controle

De IGZ vraagt nu alle vrouwen die een borstvergroting of reconstructie hebben gehad, te controleren of zij een implantaat hebben van fabrikant PIP of M-implants die na 2001 zijn geproduceerd, ook als zij klachtenvrij zijn. Hier kunnen zij achter komen door de informatie die zij hebben meegekregen na de operatie.

Geen acuut gezondheidsrisico

In Nederland hebben enkele honderden vrouwen een PIP-prothese. De gel die vrijkomt bij het 'zweten' van het omhulsel van het implantaat, vormt geen acuut gezondheidsrisico. Afssaps onderzoekt nu wat de gevaren op lange termijn zijn. In de loop van volgend jaar verwacht de toezichthouder meer onderzoeksresultaten.

Ziekenhuizen en klinieken zijn op de hoogte gesteld en zijn begonnen met het oproepen van de betreffende vrouwen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top