ACTUEEL

Artsen moeten verplicht elektronisch voorschrijven

Artsen moeten vanaf 1 januari 2012 hun recepten elektronisch voorschrijven via een landelijk systeem. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Fouten

Volgens de inspectie worden er te veel fouten gemaakt door de artsen. Die fouten kunnen zelfs leiden tot de dood van een patiënt. Het komt vaak voor dat de ene arts niet weet wat de andere heeft voorgeschreven, bijvoorbeeld omdat de dossiers verouderd zijn of omdat de informatie niet goed wordt overgedragen. Het centrale elektronische systeem moet daaraan een eind maken.

Aansluiting systeem

Volgens de IGZ zijn vrijwel alle apotheken en driekwart van de huisartsenpraktijken bezig zich bij het systeem aan te sluiten. De rest heeft nog iets meer dan een jaar de tijd om dat te doen.

Foute medicatie

Fouten met medicijngebruik veroorzaken veel ellende. Afgezien van vermijdbare ziekten of sterfte kosten ze de gezondheidszorg vele miljoenen extra. Volgens de inspectie belanden in Nederland ongeveer 20.000 mensen per jaar in het ziekenhuis door problemen met hun geneesmiddelen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top