ACTUEEL

Rechter verbiedt CZ publicatie 'zwarte lijst'

Zorgverzekeraar CZ mag een lijst van zes ziekenhuizen die slecht zouden presteren op het gebied van borstkankerzorg, niet publiceren. Dat heeft de rechter in Breda donderdag bepaald. CZ wilde de lijst vrijdag naar buiten brengen. Drie ziekenhuizen hebben inmiddels al zelf laten weten dat zij erop staan.

Kort geding tegen CZ

De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) had een kort geding aangespannen tegen de Tilburgse zorgverzekeraar om publicatie van de ranglijst over borstkankerzorg te voorkomen. De SAZ vertegenwoordigt 42 van de 86 ziekenhuizen in Nederland.

Borstkankerbehandelingen

CZ liet begin deze week weten dat het vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer laat uitvoeren door zes ziekenhuizen waarvan de kwaliteit volgens de zorgverzekeraar niet voldoet. Dat geldt als een revolutionaire stap. Het is al jaren de bedoeling dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg op kwaliteit letten, maar die taak kwam tot dusver nauwelijks uit de verf.

Schandpaal

De betreffende ziekenhuizen zijn er evenwel niet over te spreken dat zij op die manier aan de schandpaal dreigen te worden genageld. Zij vinden het onterecht dat zij in een hoek worden gezet, omdat CZ vindt dat zij te weinig borstkankeroperaties per jaar uitvoeren om er geroutineerd in te kunnen zijn. De zorgverzekeraar zaait volgens de ziekenhuizen onnodig paniek onder patiënten. Met hun kwaliteit is niets mis, stellen zij.

Ziekenhuizen op lijst

De NOS noemde donderdagmiddag zes ziekenhuizen die op de omstreden lijst van CZ zouden staan. Drie daarvan, Ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum, het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, lieten daarop weten dat zij inderdaad eerder deze maand van CZ te horen hebben gekregen dat de zorgverzekeraar geen zaken meer met hen wil doen op het gebied van borstkanker.

Zevenaar ontkent

Ziekenhuis Zevenaar, onderdeel van de Alysis Groep, liet daarentegen weten dat het ten onrechte door de NOS is aangemerkt als een van de zes afvallers. Het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer wilden bevestigen noch ontkennen dat zij op de lijst van CZ staan. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

van Rossum

1 oktober 2010

"Het is al jaren de bedoeling dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg op kwaliteit letten, maar die taak kwam tot dusver nauwelijks uit de verf."Hoe nu verder? Is dit het (zoveelste) voorbeeld dat van te voren niet goed is nagedacht over de implicaties bij de invoering van de "marktwerking" in de zorg? Beleid lijkt meer door retoriek en ideologie bepaald te worden dan door praktisch inzicht in uitvoering.

van Beek

1 oktober 2010

Kunnen borstkankerpatienten ook een rechtszaak beginnen? Om de namen alsnog vrij te krijgen. Zodat ze zeker weten dat ze een goede behandeling kunnen verwachten? Dat lijkt me toch echt in het belang van de patient. Waarom niet die openheid? Nu weten alleen insiders het, dat lijkt me niet de bedoeling. Petje af trouwens voor de ziekenhuizen die zich zelf al hebben gemeld als 1 van de 6.

Top