ACTUEEL

NVZ boos op CZ om 'onzorgvuldige criteria'

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelde vrijdag de zorgverzekeraar CZ onzorgvuldig te werk gaat door een aantal ziekenhuizen zonder gedegen onderbouwing niet meer in te zetten voor de behandeling van borstkanker.

Kwaliteit

“Prima dat een verzekeraar eindelijk zijn rol pakt en niet alleen kijkt naar de kosten, maar ook werk maakt van kwaliteit. Maar de wijze waarop CZ dat doet, creëert heel veel onnodige onrust bij patiënten en bij medewerkers van ziekenhuizen”, aldus NVZ-voorzitter Roelf de Boer.

Criteria CZ

De Boer vindt dat CZ zijn keuze om met zes ziekenhuizen geen zaken meer te doen op het gebied van borstkanker beter moet onderbouwen. “CZ heeft naar onze mening onvoldoende zorgvuldigheid in acht genomen en baseert zich niet op goede criteria”, stelt hij.

Eigen kwaliteitsoordelen

CZ stelt onder meer dat de betreffende ziekenhuizen te weinig operaties uitvoeren om routine op te bouwen. De NVZ vraagt zich af of daar een wetenschappelijke basis voor is. “Het kan niet zo zijn dat iedere verzekeraar op basis van zijn eigen volumenormen kwaliteitsoordelen uitspreekt over geleverde zorg”, aldus De Boer.

Branche keert zich tegen publicatie lijst

De NVZ had zich tot dusver nog niet uitgelaten over de maatregel die CZ maandag aankondigde. De kleinere brancheorganisatie SAZ ondernam wel stappen en wist donderdag bij de rechter in Breda gedaan te krijgen dat de zorgverzekeraar de lijst van ziekenhuizen die afvallen voor borstkankerzorg, niet mag publiceren. CZ had de lijst vrijdagochtend openbaar willen maken.

'Zwarte lijst'

Drie ziekenhuizen hebben al zelf laten weten dat zij op de 'zwarte lijst' van CZ staan. Het gaat om Ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum, het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen. Alledrie benadrukten zij dat met de kwaliteit van de geleverde zorg niets mis is. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top