ACTUEEL

GGZ Nederland “uiterst kritisch” over regeerakkoord

Branchevereniging GGZ Nederland laat zich bij monde van voorzitter Marleen Marth kritisch uit over het regeerakkoord.  “De ggz-sector krijgt het stevig voor zijn kiezen”, aldus Barth in Psy. “De hand van Wilders is duidelijk zichtbaar in dit regeerakkoord. We zijn uiterst kritisch, maar niet wanhopig.”

Versobering

De kritiek van GGZ Nederland richt zich ondermeer op het voornemen om de eigen betalingen te verhogen en het basispakket te verkleinen. Ook is er scepsis over de gedeeltelijke overheveling van tweedelijns ggz naar de eerste lijn. Hetzelfde geldt voor de overheveling van de jeugd-ggz naar de gemeenten. Volgens GGZ Nederland hebben gemeenten hier onvoldoende expertise voor.
Voor de tweede lijn wordt een eigen bijdrage van kracht. Minister Klink wilde deze eigen bijdrage voorlopig in de ijskast zetten, maar moest na een motie van VVD, PVV en CDA alsnog overstag. Het aantal vergoedingen bij een eerstelijns psycholoog gaat van acht naar vijf.

Terugdraaien

In Psy  ziet Barth ondanks de harde maatregelen een klein lichtpuntje. “In ieder geval zie ik in het regeerakkoord niet terug dat de sector twintig procent wordt gekort, zoals eerder werd gesteld”, aldus Barth. De bezuinigingen in de zorg komen in totaal op 1,4 miljard. Dat valt nog mee als je dat vergelijkt met de Rijksoverheid.” GGZ Nederland wil zich de komende tijd vooral inzetten om de eigen bijdrage in de tweedelijns ggz ongedaan te maken en voorkomen dat de jeugd-ggz naar de gemeenten gaat.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top