ACTUEEL

Medicijnenprijs voor Utrechtse hoogleraar

De tweejaarlijkse Dr. Saal van Zwanenberg Prijs voor geneesmiddelenonderzoek gaat dit jaar naar Jos Beijnen, hoofd apotheek bij het Slotervaartziekenhuis en het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam en hoogleraar Analytische Geneesmiddelentoxicologie aan de Universiteit Utrecht. Dat is maandag bekendgemaakt.

Dr. Saal van Zwanenberg Prijs 2010

Beijnen krijgt de onderscheiding voor “zijn rijke wetenschappelijke oeuvre” en “grote maatschappelijke inzet.” Hij staat onder meer aan het hoofd van het Netherlands Laboratory of Anticancer Drug Formulation (NLADF), dat werkt aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen kanker. Hij is onlangs geïnstalleerd als lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Junior Prijs

De Dr. Saal van Zwanenberg Junior Prijs 2010 gaat naar Laura Daenen, die vorig jaar haar studie Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht afrondde en momenteel in Toronto (Canada) werkt aan een promotieonderzoek. Zij krijgt de prijs voor haar onderzoek naar de behandeling van kanker met angiogenese-remmers. Dat zijn medicijnen die de groei van bloedvaten remmen.

Ontwikkeling geneesmiddelen

De Dr. Saal van Zwanenberg-prijzen zijn vernoemd naar de oprichter van farmaciebedrijf Organon, tegenwoordig onderdeel van het Amerikaanse MSD. Doel is het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek dat is gericht op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen of daartoe bijdraagt. De gelijknamige stichting reikt de prijzen iedere twee jaar uit aan een gevestigde en aan een jonge wetenschapper. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top