Finance

'Neuroten kosten samenleving miljarden'

Het gedrag van neurotische personen kost de samenleving ongeveer 10 miljard euro per jaar. Dat hebben wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het Trimbos-instituut becijferd. Zij hebben hun bevindingen maandag gepubliceerd in het vaktijdschrift Archives of General Psychiatry.

Negatieve emoties

Neuroten kunnen slecht omgaan met zaken als dreiging, frustratie of verlies. Dat uit zich vaak in negatieve emotionele reacties. Zij zijn ook vatbaarder voor psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen, schizofrenie, eet- en persoonlijkheidsstoornissen.

Extra ziekteverzuim

Dat leidt tot hogere kosten in de geestelijke gezondheidszorg. Nog belangrijker is evenwel het extra ziekteverzuim dat deze aandoeningen met zich meebrengen. Dat bepaalt 90 procent van de totale kosten. De onderzoekers baseren zich op een steekproef onder ruim 5500 volwassen Nederlanders.

Investeren

“Dit onderzoek geeft aan hoe belangrijk het is om te investeren in behandelingen en interventies die helpen bij neuroticisme”, aldus onderzoeksleider Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie aan de VU. Nu ligt de nadruk volgens hem te veel op de aanpak van afzonderlijke stoornissen die uit neuroticisme voortkomen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top