ACTUEEL

Klink keert definitief niet terug naar CDA-fractie

CDA-minister Ab Klink wil niet terugkeren in de fractie van het CDA als die mogelijkheid zich voordoet. Klink zei dat maandag in het tv-programma Nieuwsuur.

Terugkeer Klink

Zondag opperde CDA-minister Ernst Hirsch Ballin dat onder meer Klink zou kunnen terugkeren in de fractie als er plekken vrijvallen. Dat zou kunnen gebeuren als huidige fractieleden doorschuiven naar bijvoorbeeld ministerposten in een nieuw kabinet met de VVD, gedoogd door de PVV.

Blokkeren gedoogconstructie

Klink weet dat hij als CDA-Kamerlid de gedoogconstructie dan zou kunnen blokkeren. Deze heeft in de Kamer slechts een nipte meerderheid van 76 zetels. “Maar ik wil niet in mijn eentje de hele partij gaan blokkeren. Het is een desastreuze keuze, maar ik vind niet dat ik de Pietje Bell moet zijn in de fractie”, zei hij.

Klink trok zich begin september terug als CDA-Kamerlid. Net als CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier wilde hij destijds niet verder onderhandelen over samenwerking met de PVV.

Deelname minderheidskabinet

Dinsdag beslist de CDA-fractie of ze wil gaan deelnemen aan het minderheidskabinet met de VVD gedoogd door de PVV. Klink zei te verwachten dat er druk gelegd zal worden op Koppejan en Ferrier om mee te gaan met de wens van de rest van de fractie.

Druk

Klink zei de druk die op hem is uitgeoefend kort voor zijn vertrek uit de CDA-fractie groot was. Klink ervoer dat vooral toen waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker hem meedeelde dat er een ontslagprocedure tegen hem zou worden begonnen.

'Grandioze fout'

Klink herhaalde nog eens dat het “een grandioze en historische fout” zou zijn als het CDA deelneemt aan het minderheidskabinet met gedoogsteun door de PVV. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Hoorn

6 oktober 2010

Ik ben geen CDA kiezer maar ik wil mijn bewondering uitspreken voor Klink omdat hij zijn principes hoger stelt boven zijn carriere mogelijk.

Ik wens hem toe dat hij in de toekomst zal horen dat hij wel gelijk had en dat hem dat dan toch nog iets positiefs op zal leveren. Ook Hirsch Balin wens ik dit toe.

Top